Начало » Свят

Запада готви Украйна за вечна война

Публикувано от:  на септември 9, 2022Няма коментари

Запада готви Украйна за вечна война, защото те нямат друга алтернатива. За тях това е последния шанс да се справят с Русия. Но дали ще им стигнат силите? Всички виждаме, че наложените санкции, мерки против Русия се обръщат срещу тях. Икономиката страда, предприятията се задъхват, немалка част от тях фалират заради високите цени на горивата и енергията, населението в западна Европа ще стои тази зима на студено. И това е само началото.

Запада готви Украйна за вечна войнаЗапада готви Украйна за вечна война

 

Властите и режимите разбират, че войната е пари, които са по-ценни за тях от хората.

В четвъртък, 8 септември, в германската авиобаза Рамщайн, както винаги, по инициатива на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, ще се проведе петата среща на представители на военни кръгове от повече от 40 държави, които оказват помощ на въоръжените сили на Украйна.

Според официалния сайт на НАТО, участниците първоначално са се съгласили, че „не се предвиждат изявления за медиите след резултатите“. Но как да не се похвалят поне в общи линии: все пак това е благородна кауза – все едно защитаваш демокрацията?

А заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Коул вече обяви, че г-н Остин ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна в четвъртък.

А CNN съобщи, че началникът на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Марк Мили подготвя документ за срещата с подробен анализ на военната подкрепа за Украйна в средносрочен и дългосрочен план (до 5 години), който е предназначен да развива и допълва всичко, което вече е направено по-рано под формата на прехвърлени оръжия.

CNN е сигурен, че ако американският президент Джо Байдън одобри този план, това ще означава постоянна и систематична „продажба на оръжия за години напред, създаване на дългосрочна програма за обучение на украинската армия в Съединените щати“.

Тоест всъщност говорим за дълготрайното превръщане на Украйна в източник на война в Европа и въоръжен пост на НАТО (да се чете: американски) близо до руските граници. Без друга алтернатива за Киев.

Това са огромни пари. От началото на годината Съединените щати обявиха доставки на оръжия за Украйна на стойност над $13 милиарда В края на август Белият дом обяви нов пакет от $3 милиарда подкрепа за Украйна .

През септември приключва фискалната година на САЩ , а с нея и 40-те милиарда долара (т.нар. ленд-лиз) за подкрепа на Украйна, от които около половината бяха предназначени за военни цели. Освен това Белият дом поиска от Конгреса 11,7 милиарда долара за нуждите на въоръжените сили на Украйна за новата фискална година.

„Този анализ ще бъде представен на Киев като оценка, но там ще бъде представен ясен план с визията на САЩ за това как да се развиват въоръжените сили на Украйна“, уверени са САЩ.

И с право. Управляващият режим в Украйна е съгласен с това. Президентът на Украйна и нейният върховен главнокомандващ Владимир Зеленски, както знаете, прокара решението и настоя, че Въоръжените сили на Украйна провеждат т. нар. контранастъпление вече втора седмица.

Първо, в района на Херсон, който сега, по всичко личи, е изтощен и потънал в кръвта на украински войници, които бяха хвърлени на клане, но не можаха да постигнат целите си.

Сега подобна картина се наблюдава в района на Харков при атаката на Балаклея и Изюм.

„Всеки гражданин се гордее с нашите войници. Това е заслужена гордост, правилното чувство. Сега не е моментът да назоваваме тези или други населени места, в които се връща украинското знаме“, успя само да каже Зеленски в поредното си видеообръщение към нацията.

И изброи военните формирования на Въоръжените сили на Украйна, които според него са се покрили с неувяхваща слава по време на акцията. И това е. Контранастъплението не е постигнало военните си цели и затихва, подобно на Херсонското.

Но основните политически цели са постигнати.

Първо, въоръжените сили на Украйна демонстрираха потенциала си – способността за атака. Това означава, че режимът в Киев на Зеленски ще има право да иска повече пари и оръжия на срещата Рамщайн-5. Обяснявайки поражението с факта, че и двете не са достатъчни за победа.

Второ, режимът демонстрира своята жизненост с факта, че Русия, признатите от нея ДНР и ЛНР, както и районите на Херсонска, Запорожка, Николаевска и Харковска области, освободени от силите на Северния военен окръг, отказаха да проведат референдум за присъединяване към Русия на 11 септември 2022 г.

Сега казват, че такъв референдум може да се проведе на 4 ноември тази година – в Деня на народното единство. Но основното е друго: „контраатаката“ на въоръжените сили на Украйна все пак провали най-важното политическо събитие. Това обективно е успех, каквото и да се говори. Въпреки че в Москва официално никой не говори за референдума, се оказа разумно той да бъде оставен в режим на народна инициатива отдолу.

И ето го резултата. Най-вероятно всичко необходимо за войната ще бъде дадено на Киев. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг не само се съгласи да участва в Рамщайн-5, но и публикува статия-манифест във вестник „Файненшъл таймс“, озаглавена „НАТО ще плати определена цена, но ние трябва да запазим курса към Украйна“.

В нея той написа:

„Зимата идва скоро и ще бъде трудно. Тежко е за украинския народ и въоръжените сили, които се борят за свободата си, тежко е и за нас, които ги подкрепяме. Нашето единство и солидарност ще бъдат подложени на сериозно изпитание, тъй като семействата и фирмите усещат последствията от рязкото покачване на цените на енергията и разходите за живот, причинени от бруталната инвазия на Русия……“

„Русия временно окупира около 20% от територията на Украйна, което е четири пъти повече от площта на Белгия или половината от територията на Великобритания. Окуражена от всеки успех, Русия може да рискува да предприеме по-нататъшна агресия срещу други съседи и дори да атакува съюзниците от НАТО“, продължи още той.

„Предстоят трудни времена, но вече сме се сблъсквали заедно с трудни времена. Цената на това да не отстояваме нашите ценности винаги е по-висока. В името на бъдещето на Украйна и нашето бъдеще ние трябва да се подготвим за зимната война и да запазим курса“, продължава материалът.

В допълнение към този патос Столтенберг каза, че НАТО подготвя повече от дузина нови проекти в помощ на Украйна, въпреки факта, че самият Алианс има „трудни шест месеца пред себе си със заплаха от прекъсване на захранването, смущения и вероятно дори граждански вълнения. ”

Сега страните-членки на НАТО, според германското списание Der Spiegel, вече са се отзовали на призива на въоръжените сили на Украйна да осигурят 200 000 души със зимно оборудване: това са топли униформи, ботуши, палатки.

И, пише списанието, Канада, САЩ, Финландия и Швеция са постигнали около половината от исканото от Киев, но по-южните страни от НАТО нямат свободни запаси от такова оборудване. Но всичко ще бъде наред, тъй като войната в Украйна все още предстои да се пренесе през зимата.

Съединените щати като цяло олицетворяват и въплъщават дългосрочния курс на западните страни за превъоръжаване на Украйна според стандартите на НАТО: от прехвърлянето на оборудване от съветски тип, което е било на разположение на източноевропейските членове на НАТО, към западните системи. Според военни източници на CNN Пентагонът казва:

„Ние изучаваме бъдещето на украинските сили, опитвайки се да отговорим на ключови въпроси за това какво има смисъл, какво бихме искали да видим в ръцете на Украйна?“

А според американските медии ето какво точно е в плановете на Пентагона:

– прибързаното отпускане на 364 милиона долара за увеличаване на производството и довеждане на доставките за Украйна до 30 000 на месец на 155-милиметрови артилерийски снаряди през следващите 2-3 години, които въоръжените сили използват по-бързо, отколкото американският военно-промишлен комплекс все още може да ги произведе (около 15 000 снаряда на месец);

– подписването на нови договори за удвояване на производството на ракетни системи за залпов изстрел M142 HIMARS – до 12 единици на месец;

– увеличаване на сглобяването в САЩ на дронове, ракетни системи земя-въздух, противотанкови оръжия, радарни системи;

– доставка в Украйна на дронове камикадзе Switchblade 600 (това е по-тежка и по-далечна версия на Switchblade 300), които са десет пъти по-тежки (около 23 кг) и могат да се използват не само срещу пехота, но и за унищожаване на бронирани машини ;

– прехвърлянето на ВСУ през следващите месеци на американските системи за противовъздушна отбрана NASAMS, както и системата за противовъздушна отбрана ИРИС-T от Германия;

– Вашингтон проучва възможността за продажба на тежки ударни безпилотни самолети на Украйна и в името на мобилността на въоръжените сили на Украйна има „първоначална оценка на исканията на Украйна за създаване на модерни военновъздушни сили от (самолети и хеликоптери) за подкрепа на наземни части.“ Да се изравнят потенциалите на Украйна и Русия в украинското небе.

И всички тези оръжия лесно могат да стигнат до Украйна. Въпреки изявлението на същото руско външно министерство, че всички тези товари са легитимна цел за силите на СВО. Войната срещу Русия може да дойде в Украйна в нова технологична маска и различни убийства. И Украйна, напомням ви, е готова за това.

В навечерието на Рамщайн-5 агенция Укринформ избухна със статия „Перспективи на военната кампания през 2023 г.: украински поглед“ на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний и първия заместник-началник на Комисията по отбрана на Върховната Рада Михаил Забродски. В него те не само признаха, че през последните месеци именно Въоръжените сили на Украйна са нанасяли удари и са подготвяли провокации в Крим (атаката срещу авиобазата край Саками е нанесена с украински ракети) и по целия фронт на NMD.

В статията има два основни извода.

Първо: Украйна е готова на война по всяко време, дори до края на века, защото без нея сегашният режим няма да оцелее. В тази война официален Киев е готов на всичко. Като начало да си върнем Крим на всяка цена.

„Когато Крим отново стане украински, Русия ще загуби базата за Черноморския флот, летището, значителна част от военната техника“, каза Залужни пред репортери по-рано.

„Разбира се, значителна част от личния състав и бойната техника на руската армия в Крим ще бъдат унищожени. Кримската операция на въоръжените сили на Украйна е само нов етап от войната срещу Русия. Но този етап ще започне от нови, най-изгодни позиции за Украйна“ той говори още за същото в статията.

След това трябва да последват ракетни удари по Русия, която сега превъзхожда Украйна по обхват на ракетните си удари: 2000 руски километра срещу 100 украински.

„Докато тази ситуация продължава, тази война може да продължи с години“, продължава той.

„Само ако балансът се изравни по отношение на обхвата на оръжията за поразяване и по този начин разхлабването на посочения „център на тежестта“ на противника, можем да говорим за повратна точка в хода на войната ”, пише Залужни.

Целта на бомбардировките над Русия е „да направи тези чувства по-остри, естествени и доста осезаеми за руснаците и другите окупирани територии, въпреки значителното разстояние до целите“.

Второ: Украйна е готова само за война – и изключително! с чужда помощ. Без тази помощ Украйна, която вече е фактически лишена от икономиката си, а оттам и от военно-промишления комплекс, няма да издържи дори няколко седмици.

„Ако ситуацията с числеността на личния състав (т.е. пушечното месо на въоръжените сили на Украйна. – ред.) вероятно ще изглежда доста добре за въоръжените сили на Украйна, то това не може да се каже за тежките оръжия и боеприпасите“, пише Залужни .

И призовава Запада да предостави оръжие на базата на това, че „подготовката на настъпателна кампания изисква създаването на една или повече оперативно-стратегически групировки, състоящи се от десет до двадесет общовойскови бригади“.

И тъй като една механизирана бригада във въоръжените сили на Украйна е средно три хиляди военни, то, според Заложни, групировка от 30-60 хиляди е само за отвоюването на Крим. С нови западни оръжия. И тогава следва задачата да победят Русия. И това също са пари и оръжия.

В същото време Залужни и Забродски а) няма да щадят живата сила на Въоръжените сили на Украйна; б) в името на победата те са готови да използват тактическо ядрено оръжие. Според авторите Западът трябва да бъде готов да отговори по подобен начин на възможното използване на тактически ядрени оръжия от Русия срещу Украйна.

„Всеки опит за практически стъпки за използване на тактическо ядрено оръжие трябва да бъде спрян с помощта на целия арсенал от средства, с които разполагат страните по света“, се казва в статията.

А това означава, че в името на победата Залужни и Забродски са готови да донесат ядрена война на територията на Украйна. Само за да останат на власт.

Между другото, за властта и евентуалната й промяна в Украйна – смяната на президента Зеленски с хунтата Залужни. Съдейки по статията на Залужни и Забродски, нищо ново в това отношение не се очаква: и Зеленски, и Залужни са едни и същи „ястреби на войната“, готови да унищожат страната си в името на собствената си власт.

Но промяната на личността е възможна: обръща се внимание на факта, че Забродски, съавтор на статията на Залужни, е член на фракцията на партията Евросолидарност на бившия президент Петро Порошенко, който спи и вижда своето отмъщение и, изглежда, чака само зелена светлина от Вашингтон.

Ясно е, че Запада готви Украйна за вечна война. Но какво ще се случи? Защото, това са сметки „без кръчмар”. А кръчмарят (Русия) още не е казала тежката си дума.

Превод: СМ
Източник: Поглед.инфо
Забранено е копирането на материала

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.