Начало » Свят

10 страни си откриха сметки в руски банки за плащания в рубли за газ

Публикувано от:  на май 2, 2022Няма коментари

Унгария и още девет държави откриха руски банкови сметки за плащане на природен газ в рубли по схемата, предложена от руските власти. Това съобщи ръководителят на кабинета на министър-председателя на Унгария Гергели Гуяш, предаде РИА Новости.

10 страни си откриха сметки в руски банки за плащания в рубли за газ

„Унгария е открила сметка в евро, в която се кредитира цената на газа в евро и след това банката я конвертира в рубли“, каза той и добави, че още девет държави работят по същия начин.

Политикът не уточни за кои държави става дума.

„Но те не казват защо постъпват така, просто защото в Европа сега, за „да си добър за Европа“ означава, че ръководството на страната не говори честно с народа си и в международния живот“, каза Гуяш.

Според политика страните от ЕС не са приели санкции, които биха направили невъзможно плащането на газ в рубли.

През март руският президент Владимир Путин поиска спешни промени в съществуващите газови договори с неприятелски държави и прехвърлянето им към рублова форма на плащане.

Той описа и механизма, по който ще се извършва плащането. Чуждестранният купувач на газ трябва да отвори две сметки в Газпромбанк. При първата, валутната, плащането ще се извършва в долари или евро, както е посочено в договорите. С тези пари самата Газпромбанк ще купува рубли за клиенти на фондовата борса, ще ги кредитира по сметка в рубли и ще преведе парите от нея на доставчика.

==========

Вметка на редактора:

Като четем тази новина, несъмнено се сещаме за некадърните български политици. Вече става ясно, че са ни лъгали, че тази система на разплащане, предложена от руската страна не работи, не е ефективна, страните от ЕС няма да я ползват… Остава неясно само защо правят това: от некадърност ли или изпълняват нарежданията на задокеанския „Голям брат“?

Превод: СМ

Източник: Поглед.инфо

Забранено е копирането на материала

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.