Начало » Свят

Русия ще накара Киев да си изпълни обещанията

Публикувано от:  на април 9, 2022Няма коментари

Украйна по същество се отказа от предложенията си, обсъдени миналата седмица в Истанбул. Киев изведнъж предложи нова версия на мирното споразумение, което абсолютно не устройва Москва. Русия вижда тези провокации на Украйна, но в същото време е готова да продължи преговорите. Тяхната цел е ясно посочена: Киев ще трябва да приеме всички условия на Москва, които остават непроменени.

Русия ще накара Киев да си изпълни обещанията

Киев явно пренебрегва най-важните разпоредби, залегнали в споразуменията от Истанбул от 29 март, въпреки че те носят подписите на украинската делегация. За новата линия на поведение на Киев може да се съди по проектоспоразумението, което украинската страна внесе на преговорната група предния ден, заяви в четвъртък външният министър Сергей Лавров.

„Украинците ясно формулират, че бъдещите гаранции за сигурност за Украйна не важат за Крим и Севастопол“, каза министърът, цитиран от канала в “Телеграм” на Министерството на външните работи. “Във вчерашния проект липсва това ясно твърдение, вместо него се предлагат неясни формулировки за някакъв „ефективен контрол“ от 23 февруари“. Киевските представители предлагат да се обсъдят въпросите за Крим и Донбас на лична среща между президентите Владимир Путин и Владимир Зеленски. „Всички помним как президентът Зеленски многократно заявяваше, че такава среща е възможна само след прекратяване на военните действия“, припомни Лавров.

Още едно ново предложение на Зеленски, което фундаментално противоречи на предишни споразумения: Украйна иска да си запази правото да провежда учения с участието на чуждестранни военни. Твърди се, че маневрите могат да се извършват със съгласието на повечето държави-гаранти за нейната сигурност. Но Русия не фигурира сред тях. Въпреки че Русия беше посочена в споразуменията от Истанбул, и ученията трябваше да се извършват само с разрешението на всички гаранти.

Лавров предупреди: „Въпреки всички провокации, руската делегация ще продължи преговорния процес, прокарвайки нашето проектоспоразумение“, който ясно и напълно съдържа първоначалните ключови позиции и искания на Русия.

Киев доста бързо отговори на ръководителя на руската дипломация. Както каза пред “Гардиън” Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на Зеленски и член на преговорната делегация, Москва уж иска да отклони вниманието от събитията в Буча с подобна реакция на документа, предложен от Киев. В същото време служителят не започна да обяснява причината, поради която Киев отказва подписаното в Истанбул споразумение.

Под натиска на САЩ Киев се опитва да прекъсне преговорите или поне да ги проточи, доколкото е възможно, смята политическият анализатор Александър Асафов. „Украйна реши да въведе нови тези в диалога, които противоречат на онези точки, по които преди беше възможно да се съгласим с такава трудност. Подобна тактика на Киев не съкращава, а удължава пътя към подписването на окончателното споразумение“, оплака се събеседникът.

Освен това Киев сега се опитва да остави вратички за себе си в преговорите за възможността за бъдещи маневри на чужди армии в Украйна и без съгласието на Русия, отбелязва Асафов.

„Увъртането около Крим, Севастопол и Донбас също са трикове на украинската страна, макар и не много хитри “, – казва експертът. Той вярва, че всички тези проблеми ще бъдат решени до следващата среща на делегациите. „Надявам се, че дотогава Киев ще разбере, че Москва неумолимо ще защитава първоначалните цели на специалната операция на масата за преговори“, казва политологът.

Според експерта Киев тълкува неотдавнашното решение за намаляване на интензивността на специалната операция не като проява на човечност, а като слабост. „Подобна тактика потвърждава, че Украйна разбира само езика на силата. Смятам, че нашите въоръжени сили трябва да възобновят натиска във всички посоки. Това е единственият начин да принудим Киев да спре да гледа назад към Вашингтон и да започне да работи за подписване на договора “, сигурен е експертът.

Бившият депутат от Върховната Рада на Украйна Алексий Журавко смята, че няма смисъл Русия да обсъжда нови украински, а всъщност американски версии на споразуменията. „Руската армия трябва решително да доведе специалната операция до пълната демилитаризация и денацификация на Украйна. И дори тогава да се седне на масата за преговори със Запада – с фундаментално по-силни карти в ръка “, твърди събеседникът.

Америка разбира само езика на силата, добави бившият депутат. „Съединените щати трябва да продължат войната с Русия с чужди ръце – ръцете на украинците. Следователно Киев умишлено променя съдържанието на споразуменията, продиктувани от Вашингтон, точно в хода на преговорите с Русия“, каза Журавко.

Асафов обърна внимание и на факта, че Конгресът на САЩ в четвъртък ратифицира законопроекта за “Заем-Наем” за Украйна. „Според този документ Вашингтон ще снабди Киев не само с тежки оръжия, но и с терористични инструменти за войната срещу Русия в киберпространството. Синхронизмът на приемането на законопроекта и промяната на тактиката на Киев в преговорите показва, че САЩ са недоволни от начина, по който се развива диалогът между Русия и Украйна “, смята анализаторът.

На преговорите Русия даде шанс на Киев да излезе от катастрофата, създадена за Украйна с минимални загуби, но Киев и Вашингтон зад нея започнаха игра на котка и мишка,казва политологът Анатолий Гагарин. „Киев се опитва да получи пиар бонуси, представяйки случващото се като своя победа. В същото време в преговорите се проявява катастрофалната липса на независимост на украинското правителство, неговата зависимост от САЩ и Европа, които са заинтересовани от проточване на преговорите. Украйна смята, че Западът я защитава, но всъщност я държи като заложник по този начин“, смята експертът.

Според него в парадигмата, която беше създадена за Украйна от американски куратори, Киев не може да прави това, което му е от полза. „Така катастрофата продължава“, твърди Гагарин.

Той смята, че Москва вече няма да вярва на думата на Киев и ще иска правни гаранции за всяка една от точките от дневния ред на преговорите. „В идеалния случай гаранциите, които Украйна ще даде на Русия, трябва да се основават на документ за капитулация, подписан от украинското военно командване“, заключва Гагарин.

Превод: В. Сергеев

Източник: Поглед.инфо

Забранено е копирането на материала

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.