Начало » Любопитно

Основното, което трябва да знаете за висцералната мазнина

Публикувано от:  на март 10, 2022Няма коментари

Излишните телесни мазнини винаги са вредни. Но този вид мазнини е особено опасен.

Може да се изненадате, но има няколко различни вида мазнини: лекарите различават кафява, бяла, подкожна и висцерална мазнина в нашето тяло. И въпреки че основната функция на мастната тъкан е една – съхраняването на енергия – всеки вид мазнини може да има специален ефект върху здравето ни.

Основното, което трябва да знаете за висцералната мазнинаОсновното, което трябва да знаете за висцералната мазнина

 

Кафявата мазнина помага за поддържане на телесната температура по време на хипотермия и е относително по-висока при слаби хора и деца. Работата на бялата мазнина е да съхранява енергия и да отделя хормони. Подкожната мазнина се намира непосредствено под кожата, особено в изобилие е на задните части и бедрата. Висцералната мазнина се намира около органите вътре в коремната кухина.

Според Harvard Health Publishing, висцералната мазнина е ендокринен орган, което означава, че освобождава хормони и други активни вещества, които задействат определени телесни функции. Но излишъкът от тази мазнина в тялото може да причини здравословни проблеми.

Висцералната мазнина се счита за най-опасният тип мастна тъкан, защото може да допринесе за инсулинова резистентност, дори ако нямате диабет или преддиабет. Може също да допринесе за високо кръвно налягане и да увеличи риска от сърдечни заболявания, инсулт, колоректален рак и болест на Алцхаймер.

Ако се притеснявате за висцералната си мазнина, измерете талията си, за да оцените рисковете. Мъжете с обиколка на талията над 102 сантиметра са по-застрашени от развитие на проблеми, свързани с излишните висцерални мазнини, като сърдечни заболявания, диабет и метаболитен синдром. За жените тази цифра е 88 сантиметра или повече.

За да изчислите колко калории е нужно да приемате на ден, използвайте калориен калкулатор, който отчита в проценти мазнините, въглехидратите и белтъците.

За да се отървете от излишната висцерална мазнина, трябва да промените начина си на живот. Редовните физически тренировки – както аеробни, така и силови тренировки – и балансираното хранене с умерен калориен дефицит ще помогнат за намаляване на общото телесно тегло и висцералните мазнини.

 

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.