Начало » Свят

До края на годината Русия ще приеме на въоръжение три нови атомни подводници

Публикувано от:  на март 19, 2021Няма коментари

До края на годината Русия ще приеме на въоръжение три нови атомни подводници, стана ясно от изявление на главнокомандващият ВМС на Русия адмирал Николай Евменов, предава ТАСС.

Това са стратегическата подводница “Княз Олег” от проекта “Борей-А” и атомните подводници “Казан” и “Новосибирск” от проекта “Ясен”.

В интервю за в. “Красная звезда” адмирал Николай Евменов казва: „До края на годината ВМС на Русия ще получи стратегическа ракетна подводница по проекта” Борей-А “-” Княз Олег “, атомни подводници по проекта” Ясен “- Казан и Новосибирск, които се строят в предприятието” Севмаш.”

Атомната подводница "Княз Олег".

Атомната подводница “Княз Олег”. Снимка: atomic-energy.ru

Първата серийна стратегическа подводница от модернизирания проект 955A (“Борей-A”) “Принц Олег” е пусната на вода на 16 юли миналата година. Основното въоръжение на подводницата е 16 балистични ракети “Булава”. Основните ударни оръжия на подводниците “Ясен” са крилатите ракети “Калибр-PL” и “Оникс”.

През декември миналата година на разширената колегия на военното ведомство ръководителят на руското министерство на отбраната съобщи, че тази година руският флот ще приеме четири подводници, включително две ядрени подводници от проекта Борей-А – “Принц Олег” и “Генералисимус Суворов”.

Евменов каза още, че експлоатационният живот на атомните подводници по проект 971 (Сука-B) и 949A (Антей) ще бъде удвоен.

“Ремонтът и модернизацията на ядрени подводници по проекти 949A, 971 мога да кажа с увереност, че тези подводници ще придобият нови характеристики по отношение на оръжията и техническото оборудване. Това ще увеличи ефективността на мисиите на тези подводници в настоящата ситуация в Световния океан. И, разбира се, експлоатационният живот на подводниците по проекти 949А и 971 ще бъде удвоен “, информира Евменов.

Според него ВМС отделя специално внимание на поддръжката на подводниците.

“Като цяло ВМС активно разработват сервизна и ремонтна система, чиято задача е да осигури високата техническа готовност на корабите и подводниците през целия цикъл на тяхната експлоатация”, каза Евменов.

Атомните подводници по проект 971 са предназначени за борба с подводници, военноморски групировки и нанасяне на удари по наземни цели на противника. Те са въоръжени с торпедно-ракетна система, която се състои от осем торпедни тръби и е пригодена да изстрелва както торпеда, така и крилати ракети.

Ядрени подводници по проект 949А имат дължина 155 м, водоизместимост до 24 хиляди тона, дълбочина на потапяне до 600 м, подводна скорост до 32 възела, екипаж от 107 души. Подводниците от този тип са въоръжени с 24 пускови установки за крилати ракети “Гранит” с обсег от около 500 км и шест торпедни отсека.

С новината, че до края на годината Русия ще приеме на въоръжение три нови атомни подводници, става ясно, че руската страна продължава да модернизира своите войски.


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.