Начало » Любопитно, Свят

Вижте една от най-секретните руски бази „Серпухов-15” (Видео)

Публикувано от:  на февруари 17, 2021Няма коментари

Вече може да се види една от най-секретните руски бази „Серпухов-15”, разположена близо до Москва. Видео от тази база бе разпространено от руското министерство на отбраната. Разположената на около 150 км. от Москва база разполага с множество радари, и служи за ранно предупреждение от балистични ракети.

„Серпухов-15”

Това е една от най-секретните руски бази „Серпухов-15”

 

Организацията, която експлоатира тези системи, обикновено наричана с руския си акроним СПРН, отбеляза случая в подходящ стил. Кадрите показват, че той дори симулира входяща атака на междуконтинентална балистична ракета (МБР) от Съединените щати.

Именно СПРН би известил Москва за възможна ядрена атака и би дал възможност за евакуация на редица големи градове, както и на президента и правителството на страната.

Интересно е да се отбележи, че една от най-секретните руски бази „Серпухов-15” е бил в центъра на инцидент през 1983 г., който почти е довел до Третата световна война. На 26 септември същата година сериозна неизправност в електрониката води до погрешно предупреждение за ядрена атака, извършена от САЩ. На подполковник Станислав Петров, дежурен по това време, се приписва бързата и точна реакция по опровергаване на данните и предотвратяване на потенциален ядрен конфликт.

Много години по-късно, след падането на Съветския съюз, при друг инцидент избухва пожар в една от най-секретните руски бази „Серпухов-15”. На 10 май 2001 г. огънят унищожава една от сградите и кабелите в контролната станция, което води до загуба на комуникация с всичките четири спътника в орбита. Ситуацията е показателна за състоянието, в което се намира Русия по това време, а връзката със сателитите е възстановена едва няколко месеца по-късно.

Руското министерство на отбраната съобщи, че системите за предупреждение за ракетни атаки на страната са открили над 90 изстрелвания на чужди и местни балистични ракети и космически ракети през миналата година. Откакто е въведена СПРН, системата е открила над 2000 изстрелвания на чужди и местни балистични ракети и приблизително 1000 изстрелвания на космически ракети.

Ще ви бъде любопитно да видите и видеото от една от най-секретните руски бази „Серпухов-15”:


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.