Начало » Новини

САЩ се отказват да строи военни бази у нас

Публикувано от:  на септември 14, 2013 Няма коментари

Ген. Дейвид КембълСАЩ се отказва от намеренията си да има постоянен гарнизон в България и Румъния. Бюджетните съкращения са причината американците да се откажат от плановете за свои бази на наша територия. Това заяви командващият американските сили в Европа (USAEUR) ген. Доналд Кембъл, цитиран от сайта за новини за отбраната military.com.”Няма да строим бази на тези места. Сухопътните сили ще продължат да провеждат учения с българите, но там няма да има ротация на бригади”, обяснява генералът. Изданието посочва, че съкращенията засягат закриването на още две бази в Германия през 2015 г., както и че Кембъл говори за отказване от “амбициозните планове за разполагане на войски в България”.

Бригадата е военно формирование с между 3000 и 5000 души численост.

Генералът добавя, че през 1989 г . в Европа е имало 213 000 американски военни, докато сега са 32 000, а до 2017 г. числеността им ще намалее до 30 000. “Времената се промениха. Но това не означава, че Европа не е важна. Тя е страхотна площадка за достигане до различни части на света”, казва Кембъл.

Миналата седмица бяха закрити казармите в Хайделберг (Гер), където от 1952 г. беше щабът на Седма армия. Драстично е намален гарнизонът в Манхайм, а през 2015 г. ще бъдат закрити базите в Швайнфурт и Бамберг.

Така Пентагонът ще остане със седем големи бази в Европа – пет в Германия (Висбаден, Графенвьор, Кайзерслаутерн, Ансбах и Щутгарт) и по една в Италия (Виченца) и Белгия.

В следвоенния пик на американското военно присъствие в Европа през 1953 г. е имало 450 000 войници, разпръснати по 1200 бази и обекта.

© blitz.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.