Начало » Здраве, Свят

Турция ще произвежда руската ваксина „Спутник V” и ще я продава на европейски страни

Публикувано от:  на януари 26, 2021Няма коментари

Турция ще произвежда руската ваксина „Спутник V” и ще я продава на европейски страни, посочва Йозтюрк Оран в интервю за турската агенция ДХА.

Йозтюрк Оран е председателя на управителния съвет на турската фармацевтична компания ВисДжоран (VisCoran IlacSanayi A.S.), която вече е готова да произведе милиони дози от руската ваксина против коронавирус „Спутник V” след трансфер на съответните технологии, предаде ТАСС.

„Спутник V”

„След завършване на процеса на трансфер на технологиите между двете страни, ние ще можем да произведем милиони дози в Турция”, посочва Оран.

Той е съобщил, че турската компания е започнала преговори с Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) още през април миналата година, а на 16 август в Турция е било подписано споразумение с фонда, за да може да произвежда руската ваксина „Спутник V”.

„Всички документи и данни, които са ни необходими за съвместното производство на ваксината, вече са ни предадени. Ние сме ги предали в турското министерство на здравеопазването“, уточнил Оран.

По думите му сега ситуацията се намира на стадий завършване в министерството на здравеопазването на процесите, отнасящи се до производството.

„Има и компании, с които сме провели разговори във връзка с производствени мощности. Очаква се, че тази ваксина ще се произвежда в нашата страна, а също така ще се изнася и в други страни, включително европейски“, е отбелязал Оран.

На 23 януари представител на РФПИ съобщи, че фондът е постигнал договореност с водещ турски производител на фармацевтична продукция да може да се произвежда руската ваксина „Спутник V” в Турция и че е започнал процес на трансфер на технология.

Ваксината „Спутник V” вече е получила одобрение от регулативните органи в Русия, Беларус, Аржентина, ОАЕ, Унгария, Сърбия, Боливия, Алжир, Палестина, Венецуела, Парагвай и Туркменистан. Иницииран е процес на регистрация на ваксината в ЕС, отбелязва ТАСС.

По този начин, когато много европейски страни не искат и да чуят за руската ваксина, само защото е произведена от Русия, то Турция вижда своя шанс, и не иска да го пропусне. Тя не само ще придобие технологии да произвежда руската ваксина „Спутник V”, но и в същото време ще може да спечели финансово, като започне да я продава в Европа.

Припомняме, че миналата седмица руските власти депозираха молба за регистриране в ЕС на „Спутник V”.

Източник: dir.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.