Начало » Свят

Как е създаден Мемориалът в Ржев

Публикувано от:  на юли 8, 2020 Няма коментари

 

Откриването на Мемориалът в Ржев

В района на Твер край село Хорошево бе открит Мемориалът в Ржев, който е посветен на съветските войници, паднали в битки край Ржев във Великата отечествена война. Основните строителни работи бяха завършени през април 2020 г. и те планираха да открият мемориала на 75-годишнината от Победата на 9 май, но коронавирусната епидемия промени плановете.

Президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко са присъствали на откриването на мемориала.

“Винаги ще помним каква висока цена заплати съветският народ за Победата, какъв удар Червената армия пое върху себе си и отблъсна”, е заявил руският лидер. Той отбеляза, че Мемориалът в Ржев е „символ на общата ни памет” и символ на подвига на съветския войник. След като мемориала беше открит, Путин и Лукашенко засадиха ели като част от кампанията „Градината на възпоменание“.

Решението за създаването на паметника е взето през 2017 г., по молба на ветераните. Проектът изисквал около 650 милиона рубли, но те са искали да го построят, без да използват бюджетни средства – с дарения от граждани и различни организации. Според изпълнителния директор на Руското военноисторическо дружество Александър Барков липсващите пари са били отпуснати от постоянния комитет на Съюзната държава Русия и Беларус.

Мемориалът в Ржев

Според пресслужбата на Руското военноисторическо дружество (РВИО) парите за изграждането на Мемориалът в Ржев идвали от цяла Русия, Беларус и Казахстан. А сред дарителите бяха и ветераните от Великата Отечествена война и техните близки.

От август 2017 г. до април 2018 г. е обявен международен конкурс от инициаторите на проекта, в който са изпратени 32 предложения. Комисията избира проекта на скулптора Андрей Коробцов и архитекта Константин Фомин.

Подготовката на строителната площадка започва през юни 2019 г. Поради факта, че теренът, на който е изграден Мемориалът в Ржев, е блатист, се налага допълнителна обработка. През октомври е монтирана 30-тонна рамка, на която е разположена статуята.

През следващите четири месеца отлетите фрагменти от паметника започват да се внасят и сглобяват на строителната площадка. Работата по издигането на мемориала приключва на 24 април 2020 г. и е той трябвало да бъде открит на честването на 75-годишнината от Победата на 9 май. Но плановете се нарушават от коронавируса. Датата на откриването първо се премества на 22 юни – денят на възпоминание и скръб, а след това на 30 юни.

През ноември 2019 г. управляващите Тверска област обяви, че с помощта на дарения е възможно да се съберат 271 милиона рубли. Завършването на кампанията за набиране на средства е обявено на 26 юни 2020 г., два месеца след приключването на изграждането на мемориала. От пресслужбата на РВИО заявиха, че с общи усилия са успели да се съберат 500 милиона рубли.

В центъра на Мемориалът в Ржев е разположена 25-метрова бронзова статуя на войник в шинел и с плащ-палатка и с отпуснат ППШ (картечен пистолет на Шпагин) в дясната ръка, която е издигната на 10-метрова насипна могила. Илюзията за „летящ” паметник е създадена от 35 жерави, които „поддържат“ войника. В подножието на паметника могат да бъдат положени цветя, а върху мраморната плоча има редове от стихотворението на Александър Твардовски „Аз съм убит под Ржев“.

Паркът Мемориалът в Ржев

Пред скулптурата има алея, по която върху метални пана са издълбани имената на 17 669 паднали войници. В допълнение комплексът разполага с музеен павилион. Той съдържа снимки, фронтови писма и мемоари на участниците в битката при Ржев.

Боевете при Ржев-Вяземски се водят от 5 януари 1942 г. до 21 март 1943 г. Военното командване на нацистка Германия считало ржевското направление за изгоден плацдарм в центъра на Източния фронт, откъдето се открива пътят към Мосвка.

Битката при Ржев се смята за една от най-кървавите от Втората световна война. Документираните загуби на съветските войски са 1 милион и 300 хиляди, от тях невъзвратими 400 хиляди, от тях безследно изчезнали 50 хиляди и 350 хиляди убити. Немските невъзвратими загуби са 200 хиляди, но те се отбраняват, а съветските войски настъпват, затова съотношението е нормално.

По време на боевете съветската страна провежда четири настъпателни операции, немските войски – шест. Накрая съветските войски поемат контрола над град Ржев на 3 март 1943 г.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.