Начало » Здраве, Любопитно, Новини

Как да подпомогнем лечението на алкохолизъм в домашни условия

Публикувано от:  на юни 30, 2016 Няма коментари

Алкохолизъм, алкохолна зависимост, пияни

Днес алкохолът дотолкова се е превърнал в неразделна част от живота на много хора, че на повечето им е трудно да осъзнаят кога са станали зависими от него. А при прекомерната му употреба страда не само зависимият, но и всички от неговото най-близко обкръжение – семейство, роднини, приятели, колеги.

Има няколко основни признака, по които можете да познаете, че имате алкохолна зависимост:

  1. Близките ви забелязват, че пиете повече от обикновено, това ги безпокои и те често го споделят с вас;
  2. Когато се чувствате тъжен или имате проблеми, се обръщане към чашката вместо да се опитате да намерите адекватен изход от ситуацията;
  3. След като за определен период от време спрете да пиете, започвате да чувствате тежки странични ефекти като чувство на раздразнение, постоянно разсейване, главоболие и вярвате, че само алкохолът може да ви помогне;
  4. Понякога се случва да не успеете да изпълните задълженията си и поетите от вас отговорности поради това, че сте прекалили с пиенето;
  5. Често пиете скришом и това ви кара да се чувствате гузни.

Почти е невъзможно злоупотребата с алкохол да се излекува по естествен начин. Най-добре е да се обърнете към професионалисти, които ще ви насочат към специални групи за взаимопомощ за лечение от зависимости. Трябва да бъдете наясно обаче, че тяхната цел не е просто да ви помогнат да спете да пиете, а да успеете да си изясните причините, които са ви довели до това състояние, и да си създадете нов начин на живот с нови навици, в който алкохолът няма да присъства.

Има обаче няколко начина, чрез които в домашна обстановка сами можете да подпомогнете професионалното си лечение:

Хранене

Когато алкохолиците не се хранят пълноценно, това оказва силно влияние върху техния организъм и тялото им започва малко по малко да се разрушава. За това има определени храни, които ако приемате всеки ден, ще помогнете на организма си да се справи по-бързо с вредата, нанесена му от алкохола.

Първо, това е приемът на повече цинк – можете да си го набавите чрез пилешко месо, риба и зърнени храни.

Второ, обърнете внимание на храните, съдържащи витамин С и витамин Е – пресни зеленчуци и плодове, ядки, пшеница и др.

И, трето, извън часовете за хранене приемайте по 2 – 3 лъжици  глутамин – това е аминокиселина, която намалява желанието за пиене на алкохолни напитки.

Билки

Характерното за алкохолиците е, че страдат от липсата на гама-линолинична киселина (ГЛК). А тя е едно от съставните вещества на маслото от жълта иглика, за което се твърди, че предотвратява увреждането на черния дроб и влияе върху честата смяна на настроенията. Приемайте по 4 капсули на ден.

За да предотвратите пък възможността от поява на депресия, препоръчваме да си правите настройка от лавандула или лимон. Рецепта: С гореща вода се заливат 2 чаени лъжички от билката, след което се запарват за четвърт час и тази смес трябва да се приема 3 пъти дневно – сутрин, обед и вечер.

Китайската медицина препоръчва и употребата на зелен чай, за който се вярва, че има силата да охлажда стомаха и черния дроб. А ако страдате от натрапчиви мисли, приемайте отвара от трепетлика, която ще ви помогне да се справите по-лесно с психическите трудности.

Ако все пак усетите, че не можете да се справите сами, терапевтичен център Жива е точното място за лечение на алкохолизъм и други зависимости. Ние прилагаме вече утвърдения европейски модел, който използва различни психологически направления в лечението на зависимостите.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.