Начало » Свят

Сп. „Тайм“: Как Путин постигна своето в Украйна, а ЕС прие доминацията на Москва

Публикувано от:  на септември 18, 2014Няма коментари

Сп. "Тайм": Как Путин постигна своето в Украйна, а ЕС прие доминацията на Москва

Сп. „Тайм“: Как Путин постигна своето в Украйна, а ЕС прие доминацията на Москва

Милиардерът Пинчук пита Барозу защо тези отстъпки не бяха направени преди да бъдат убити хиляди украинци.

Като се съгласи да отложи пълното прилагане на търговското споразумение с Украйна, Европейският съюз на практика прие доминацията на Москва, пише Саймън Шустър в сп. „Тайм“. Русия получи място на масата за решаване на икономическото бъдеще на Украйна, а ЕС по същество прие Москва да има основна роля в оформянето на политиката на своя съсед.

По-късно същата вечер най-високопоставеният служител на ЕС – председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу – се изправи пред трудната задача да защитава това решение на среща на високо равнище в Киев.

Домакинът на форума – украинският милиардер Виктор Пинчук – изтъкна колко добре е щяло да бъде, ако тази отстъпка към Русия е била направена преди, а не след като хиляди украинци са били убити. „Сега ние сме в трудна и опасна ситуация“, напомни Пинчук на Барозу. „И така, имахме ли възможност да предотвратим това, което се случи, с различна политическа стратегия от страна на Европейския съюз или Запада?“, попита той. След опит да заобиколи въпроса, като каза „Не съм тук като коментатор“, гостуващият представител на ЕС призна, че силата на действията на Русия тази година е задължила Европа да започне да мисли от гледна точка на прагматизма, а не на принципите.

„От гледна точка на принципите, мисля, че е правилно Европейският съюз да уважава свободната воля на своите партньори и да не приема разделение на сфери на влияние в Европа“, каза Барозу. „Но сега, за да решим настоящата ситуация, е по-добре да се съсредоточим върху това, което можем да направим в момента“, заяви той.

Това съсредоточаване доведе до Брюкселския компромис. Съгласно него споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна все пак ще бе ратифицирано на от Европейския парламент и Върховната рада, но по настояване на Москва неговите клаузи няма да бъдат прилагани изцяло до началото на 2016 г. За около 15 месеца Украйна ще може да изнася своите стоки в ЕС, без да плаща експортни тарифи, но европейците няма да могат да се радват на същия достъп до украинския пазар. Това е нещо, което Русия иска отдавна.

Русия като доминираща сила в Източна Европа отказва да бъде изключена от отношенията на Украйна със Запада. Путин каза през март, когато присъедини Крим, че не иска Западът да се „разполага като у дома си в нашия заден двор или в историческата ни територия“.

Напрежението до голяма степен беше породено от отказа на Европа да признае понятия като „историческа територия“ и геополитически „задни дворове“ – поне до миналата седмица.

На срещата в Киев в петък Барозу призна, че Русия отдавна иска да има дума в търговските преговори между ЕС и Украйна. Той настоя, че Москва винаги е получавала отказ. „Русия трябва да признае правото на Украйна да води преговори за споразуменията, които иска. В това се състои въпросът“, каза Барозу. Според него, позволявайки на Русия да има място на масата на тези преговори, ЕС би приел „теорията на сферите на влияние или един вид ограничен суверенитет на независима страна като Украйна“.

Това са общо взето нещата, които прие ЕС с тристранната сделка. Както побързаха да подчертаят украинските лидери през уикенда, Брюкселският компромис с Русия поне ще помогне да бъдат предотвратени още кръвопролития. Но той няма да заличи събитията от последните девет месеца. Украинците просто ще бъдат оставени да размишляват върху същия въпрос, който Пинчук зададе на Барозу. Ако Европа и Украйна така или иначе щяха да направят подобни отстъпки на Русия, защо не ги направиха, преди Путин да използва сила, за да вземе това, което искаше? Това можеше да спести на украинския народ доста страдания, коментира в заключение Саймън Шустър в сп. „Тайм“.

Източник: blitz.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.