Начало » Свят

Природните бедствия са по-опасни от войните

Публикувано от:  на септември 18, 2014 Няма коментари

Природните бедствия са по-опасни от войните

Природните бедствия са по-опасни от войните

Наводнения, урагани или други катаклизми са принудили 22 млн. души да се преселят през 2013 г., което е три пъти повече от тези в конфликтни зони.

Природните бедствия през 2013 г. са принудили три пъти повече хора да напуснат домовете си в сравнение с бягащите от войните, сочи проучване на Норвежкия съвет по бежанците, цитирано от британския в. “Гардиън”. 22 милиона души са се преселили заради наводнения, урагани и други природни катаклизми. Според изследването броят на хората, разселени заради бедствия, се е увеличил два пъти от 70-те години насам.

“Комбинацията от мащабни природни катастрофи и стотици по-малки бедствия води до масово разселване на хора в много повече държави от тези, в които се водят войни или има други конфликти”, каза Ян Егеланд, който е секретар на Норвежкия съвет по бежанците. Той изрази надежда тези данни да накарат световните лидери да предпазят хората от бъдеще, застрашено от множество бедствия. Следващата седмица ще се проведе срещата за климата, организирана от ООН.

“Бедствията са подценени като фактор, който засяга десетки милиони хора всяка година”, смята Егеланд. Средно 27 млн. души годишно са принудени да напуснат домовете си заради бедствия през последното десетилетие. Рязко покачване се отчита през 2010 г., когато техният брой достигна 42 млн. души. Най-застрашени от катаклизми са живеещите в развиващите се държави. Според проучването 80% от разселените през последните пет години са от Азия. Тенденцията се запазва и през 2013 г., когато почти 19 млн. от общо 22 млн. разселени са азиатци. Някои от по-големите природни бедствия като тайфуна “Хаян” във Филипините привличат международно внимание, но по-малките – наводнения и бури – често остават нерегистрирани. Според Егеланд броят на пострадалите при не толкова мащабни бедствия вероятно е доста по-висок от отчетеният.

Урбанизацията и увеличаването на населението са сред причините, довели до нарастване на броя на жертвите, които природните бедствия взимат. “Силно урбанизираните зони се превръщат в капани, когато се разразят природните катаклизми”, казва Ян Егеланд. “Хората са струпани заедно и няма къде да избягат. Те живеят в делти на реки, на плажове с урагани, край речни корита, които лесно могат да прелеят, както и на места, където се образуват кални свлачища”, допълва той.

Учените предвиждат увеличаване на природни катастрофи в следващите години най-вече заради климатичните промени.

Източник: blitz.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.