Начало » Новини

Димитров: Няма нотариални актове за имотите в Пловдив

Публикувано от:  на февруари 16, 2014Няма коментари

Димитров: Няма нотариални актове за имотите в ПловдивИсторикът Божидар Димитров обясни в предаването по Нова телевизия „Събуди се“, че не съществуват нотариални актове за спорните имоти, които подпалиха обществото след исковете на Главното мюфтийство.

„Изведнъж след толкова години залпово се поискаха тези имоти“, каза той. Причината, според него, е че вероизповеданията нямат нотариални актове за тях.

„За нито една джамия няма документи за собственост, че са купили земята, че са построили и т.н.“, обясни Димитров.

„В 1396 година турците не са дошли като чуждестранни инвеститори, а като собственици. Тези земи са заграбени“, добави той.

„Практиката в Османската империя е била такава, че нямало дори турски документи за собственост. Цялата собственост била на султана, който я предоставял само за ползване. Това залпово искане обижда много хора – на практика означава да се признаят резултатите от ислямското нашествие 1396 година“, заяви директорът на НИМ.

Димитров добави, че това е подигравка с България, с българската история и с българския народ.

По отношение на новия македонски филм, който се очаква да разбуни духовете у нас, Димитров посочи, че македонската държава вече е отпуснала 500 хил. евро. Тя ще финансира и останалата част, но ще намери някой чужд инвеститор, който уж ще даде парите, но всъщност те ще са държавни.

По информация на Димитров, филмът за цар Самуил ще бъде 10-сериен сериал, а в първата серия се разказвало как „македонецът“ Самуил вдигнал бунт срещу българската окупация.

Източник: cross.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.