Начало » Здраве

Тежка пневмония убива българи! Няколко души си отидоха за дни, десетки се борят за живота си

Публикувано от:  на февруари 5, 2014 Няма коментари

Тежка пневмония убива българи! Няколко души си отидоха за дни, десетки се борят за живота си

Тежка пневмония убива българи! Няколко души си отидоха за дни, десетки се борят за живота си

Няколко души починаха у нас за дни заради тежка форма на пневмония. Болестта покоси бременна жена в Силистра и трима мъже от Хисаря, съобщава Нова телевизия.

Състоянието на 32-годишната пациентка от Силистра започва да се влошава драматично в понеделник и то въпреки сериозната терапия. Въпреки усилията на лекарите ден по-късно бременната жена умира. А смъртният случай отключва вълна на притеснение в силистренската болница.

Оказва се, че притесненията имат основание. От месец насам белодробното отделение на болница работи над капацитета си. В болничните стаи се поставят допълнителни легла, за да могат да бъдат приети всички новопостъпили. Болните там са 39 при официално 30 легла. От тях 25 са с пневмонии, като повечето са с усложнения.

В рамките на два дни трима мъже умират в Хисаря от бронхопневмония, причинена в следствие на усложнения от грип. Мъжете са на възраст между 41 и 50 години.

Интензивното отделение на столичната белодробна болница „Св. София” е почти препълнено. Осем души са в изключително тежко състояние, трима се борят за живота си.

Заради трагичните случаи лекарите съветват да не прибягваме към самолечение, особено, ако грипът трае повече от два-три дни. Ако кашлицата не намалее и няма спад в температурата и подобряване на състоянието, задължително трябва да има преглед при семейния лекар и рентгенова снимка.

С особена сила това важи за децата, бременните жени, възрастните хора и хронично болните, които през зимата са особено уязвими.

Специалистите все пак успокояват, че стойностите на заболелите от грип с тежки усложнения, прераснали в пневмония, не се различават сериозно от 2009 и 2010 г., когато щамът на грипа беше същият. Характерно за него е, че заболяват предимно млади хора.

Източник: pik.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.