Начало » Новини

Проф. Славейков: България е в демографската катастрофа

Публикувано от:  на януари 26, 2014Няма коментари

„Вече не сме в криза, вече стана катастрофа в демографско отношение, защото няма друга държава в света да не взима никакви мерки и то с години, когато вижда, че демографскитя тренд е отрицателен във всяко едно отношение“, заяви проф. Петър Славейков в студиото на БНТ.

Проф. Славейков: България е в демографската катастрофаПроф. Славейков: България е в демографската катастрофа

 

„Темата е много сложна и като че ли тези, които управляват държавата ги е страх да погледнат към нея, защото в демографията когато поставиш някаква политика, резултатите идват далеч напред във времето, това е краткосрочното мислене на политиците, такава политика не носи бързи дивиденти“, коментира доц. Христова.

„Същият проблем имат и страни като Италия, Германия, Япония, Южна Корея, само че това са богати страни и могат да привличат имигранти, могат да инвестират повече в образование и да компенсират липсата на висока раждаемост, а ние сме бедна страна с демографски проблем и нямаме тези възможности за решаването му. Едно по-малко население може да издържа по-голям дял на възрастни хора, ако това население има по-голяма заетост и по-високо качество на образованието“, подчерта Георги Ангелов.

Източник: cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.