Начало » Новини

Деца-бежанци спят по дивани в социалните служби

Публикувано от:  на декември 19, 2013 Няма коментари

Деца-бежанци спят по дивани в социалните службиПроблемите на децата бежанци, които идват в България без придружител обсъди на изнесено в Харманли заседание Държавната агенция за закрила на детето. Стана ясно, че в момента в България има 103 деца-бежанци, дошли в страната ни сами. Когато са още на границата на децата се намира служебен настойник. Обикновено това е възрастен от групата, с която децата са преминали границата. Въпросът е какво се случва с тези деца, когато възрастните към които са били „прикрепени” получат статут или напуснат лагера, в който са били настанени.

Непридружените деца, не могат да останат в лагера. Такива деца се приемат в изградените центрове в кв. „Овча Купел” в София и в старозагорското село Баня. Докато обаче децата бъдат транспортирани до там, се стига до абсурдни ситуации. В един от случаите деца са пренощували по диваните в социалната служба в Харманли. От полицията е бил изпратен служител, който да охранява, бил е ангажиран и един социален работник. В друг от случаите неправителствена организация е поела две нощувки в хотел в Харманли на група деца, които два дни са били придружавани от социален работник. В трети случай пък, до идването на микробус на „Миграция”, който да превози децата до София, те са били настанени да нощуват в дома за сираци в Хасково.

На поредното заседание за проблемите на бежанците за пореден път много въпроси не получиха конкретен отговор. Председателят на държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева призна, че вероятно има пропуски и неспазване на международни стандарти и процедури по отношение на непридружените деца. Но пък за това било заседанието, да се чуят точните проблеми и да се намерят точните решения. А едно от решенията е създаването на единен координационен механизъм за действие при случаи на непридружени деца.

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.