Начало » Свят

Ръкостискането Обама-Кастро взриви Щатите и Куба

Публикувано от:  на декември 11, 2013 Няма коментари

Ръкостискането Обама-Кастро взриви Щатите и Куба

Ръкостискането Обама-Кастро взриви Щатите и Куба

Ръкостискането Обама-Кастро взриви Щатите и Куба. „Все едно Чембърлейн се ръкува с Хитлер“, ядосаха се републиканците.

Ръкостискането на американския президент Барак Обама с кубинския лидер Раул Кастро на церемонията в памет на Мандела предизвика бурни реакции. Докато в Куба то беше отчетено като добър знак, в Щатите републикански сенатори изразиха яростно възмущение. От Белия дом пък си измиха ръцете като съобщиха, че ръкостискането не е планирано.

Жестът беше определен като исторически от медиите. Сцената обаче вбеси републикански представители в Конгреса. Сенатор Джон Маккейн я сравни с ръкуване между британския премиер от края на 30-те години Чембърлейн с Хитлер. Републиканската представителка Илейна Рос – Лейтинен заяви, че водачът на свободния свят стиска „окървавената ръка на безмилостен диктатор“. Кубинската общност в Маями реагира в същия дух.

„Това, което трябва да се направи, е да се заклейми терористична държава като Куба, а не да се демонстрира приятелство“, каза Мигел Сааведра, председател на правозащитна организация.

В кубинската столица Хавана ръкуването беше посрещнато с надежда за промяна в отношенията със САЩ.

Преди месец Обама за първи път призна усилията на Кастро да реформира икономиката и каза, че американската политика, включително санкциите, не отговаря на съвременните условия. Но дали жестът му в Йоханесбург ще бъде последван от реална промяна в отношенията между Вашингтон и Хавана само бъдещето ще покаже.

blitz.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.