Начало » Култура

Червената църква в Перущица вече е отворена за посещения

Публикувано от:  на април 19, 2013 Няма коментари

Червената църква до ПерущицаЧервената църква в Перущица вече е отворена за посещения. Днес тя беше открита от министъра на културата Владимир Пенев.

Червената църква край Перущица, която е раннохристиянска базилика е реставрирана с пари от Оперативна програма „Регионално развитие”. За нейното обновяване са отделени повече от 2 милиона лева. Името на църквата идва от цвета на тухлите, с които е построена. Тя е с оригинална архитектура – има четири купола и два притвора. Дълга 600 метра пешеходна пътека помага да се достига до нея, а инвалидите, могат да посетят обекта с осигурен електромобил.

“Очевидно, че е свършена изключително важна и голяма работа за консервирането и експонирането на този изключителен паметник. Естествено това е само някакъв етап, начало. Надявам се работата да продължи. Има идеи да се покажат всички ценности, които Перущица и районът притежават и те да станат достояние на българските и на чуждите граждани и туристи.” – сподели Владимир Пенев, министър на културата.

Министърът на културата обещава, че неговото Министерство на културата ще направи всичко възможно, за да бъдат защитени и подкрепени всички обекти в Перущица, които заслужават това внимание, като Червената църква.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.