Начало » Финанси

МФ занижи очакванията си за ръста на икономиката

Публикувано от:  на април 19, 2013 Няма коментари

Финансовото министерство занижи очакванията си за ръста на икономиката за 2013 г.Инфлацията през 2014 година да е най-високата за следващите седем години – 2,7 на сто. Това е записано в приетите от кабинета промени в Националната програма за реформи, които Министерството на финансите е изпратило на ЕК. За тази година се очаква инфлация от около 2,4 на сто, но през 2020-а е планирано тя да падне до 2%.

Финансовото министерство занижи очакванията си за ръста на икономиката и вместо заложения в бюджета 1,9% до края на годината се очаква еднопроцентов растеж. Хората ще потребяват по-малко, пише в Националната програма за реформи, заради безработицата и слабо увеличените заплати. Инвестициите, които сега се отлагат, обаче, ще се случат до 2020 година, успокоява анализът. До тогава и икономическият ръст би трябвало да достигне 2,2%, показват изчисленията. Проблем ще бъде застаряващото население и все по-малкото хора в трудоспособна възраст.

Според финансовото министерство тази година безработицата ще бъде малко по-висока от миналогодишната и ще достигне 13 на сто. От догодина обаче според програмата показателят ще започне да намалява до 9,4% пред 2020-а.

Високата безработица е причина и заплатите да не се повишават значително, а с между 4 и 6 процента за следващите седем години, обяснява анализът.

В Националната програма за реформи е записано, че до края на годината около 280 млн. лева ще се използват за ремонт и оборудване на държавни и общински болници, а това ще бъде от полза на повече от четири милиона души.

16 млн. лева от бюджета и 36 млн. от европейските средства са предвидени за обучение и заетост на безработни младежи. Това би могло да помогне на над 8 000 души. По данни на финансовото министерство в бюрата по труда през миналата година са се регистрирали около 75 000 младежи до 29-годишна възраст.

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.