Начало » Култура

Божидар Димитров нахока Ризова, че го занимава с глупости за подмяната на Панагюрското съкровище

Публикувано от:  на октомври 29, 2013Няма коментари

Божидар Димитров нахока Ризова, че го занимава с глупости за подмяната на Панагюрското съкровищеБожидар Димитров нахока Ризова, че го занимава с глупости за подмяната на Панагюрското съкровище. Никоя държава няма да го показва на изложби без да провери дали е фалшификат, обясни той.

Поредното интервю на Павел Цветанков, в което той твърди, че Панагюрското съкровище е подменено и откраднато, вбеси директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. В предаването „Лице в лице“ по bTV той заяви, че няма да пада до нивото на „клеветника“ и няма да коментира изнесените от него подробности. Като доказателство за автентичността на съкровището той посочи само едно нещо.

„Съкровището в момента е в Москва. Преди това е било в Париж и на други места. Как си мислите, че ние изпращаме фалшификат и отсрещната страна, която приема съкровището, не прави дискретна проверка дали това е фалшификат или оригинал? Прави, разбира се. Защото когато го връща, понеже ние българите сме много лоши хора, /…/ като едното нищо ще кажем: „Дадохме ви оригинал, а вие и връщате фалшификат“, обясни той.

Освен това при посещение на експозицията в чужбина застраховките се правят от другата страна. „Ние застраховаме до самолета“, каза Димитров. Той пък лично се погрижил при такива полети съкровището да се съхранява в специални сандъци, които да могат да устоят на много висока температура, дори на горящ самолет.

Опитът на водещата Цветанка Ризова да го препита по обвиненията, че има разминаване в теглото на съкровището, разгневи историка. „Не мога да падам на това равнище. Аз съм професор доктор Божидар Димитров.“, заяви той и прати Цветанков да отнесе сигнала си до прокуратурата и до Инспектората.

„Нормално е студентите да протестират“, каза той по повод университетските окупации. Според него, в ситуация на протести и контрапротести изходът е коалиционно управление. Той допусна, че е възможна коалиция между БСП и ГЕРБ.

Археологът проф. Николай Овчаров подкрепи колегата си за Панагюрското съкровище. Той смята, че нищо от претенциите на Цветанков не може да бъде изпълнено. Павел Цветанков се явява наследник на откривателите на съкровището и има претенции за собственост върху него.

Той обясни още, че не е задължително златните предмети да се сигнират (обозначават). Това, обаче, е задължително за копията, тъй като без такава сигнатура те се превръщат във фалшификати.

Овчаров се възмути от стремежа за отричане на авторитетите. „Ако отречем всичко, което е постигнато, къде отиваме ние? Ние се връщаме със столетия назад“, посочи той.

Според него също няма нищо лошо в протестите, но трябва да се знае срещу какво са те. Овчаров, който е и тамплиер, обясни на Ризова, че във времена на криза винаги се засилват слуховете за конспиративни теории, които умишлено държат България бедна и корумпирана. Той също смята, че рано или късно ще се стигне до коалиция между БСП и ГЕРБ.

© blitz.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

=====


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.