Начало » Любопитно

САЩ тайно тровила американците с радиация

Публикувано от:  на април 8, 2013 Няма коментари

Таен град в Америка трови с радиацияСАЩ тайно тровила американците с радиация, според Кейт Браун, професор по история в университета на град Мериленд. Той повдигна сериозна паника сред американската общественост, след като тази седмица разкри, че покрай град Ханфърд има тайна нуклеарна централа от която с години изтичала радиоактивна радиация, предават световни информационни агенции.

По време на Студената война в щата Вашингтон се поставят основите на град Ричлънд. Селището бързо се превръща в средище на щастливи и сигурни хора, които взимат високи заплати, радват се на най-добрата здравна защита и имат възможността да се възползват от всички достижения на американската мечта. Същевременно от другата страна на Урал се изгражда град Озерск, близнак на Ричлънд.

Но и двата града краят дълго време от света своята мрачна тайна. Оказва се, че в тяхна близост са построени нуклеарни централи за производство на плутоний. Това са съветската Маяк и американската Ханфорд, където се произвежда атомната бомба “Fat Man”, която на 9 август 1945 г. е пусната над град Нагасаки.

През 1957 г. в руската Маяк е регистрирано радиоактивно изтичане, което е в пъти над нормите. В рамките на следващите четири десетилетия в американската Ричлънд пък е изпусната близо 2 пъти повече радиация, отколкото е било количеството в Чернобил.

Това е накратко съдържание на неотдавна публикуваната книга “Плутопия: Нуклеарни фамилии, атомни градове и съветски, и американски плутониеви катастрофи”. Нейн автор е именно професор Кейт Браун.

“Почнах да пиша тази книга след като се сетих за зоната около Чернобил. Тогава написах първата си статия. След това главния редактор ми предложи да издам цяла книга на тази тематика”, казва авторката.

“Бях изненадана, когато научих, че на планетата има две места, къдетно е имало от 2 до 10 пъти по-висока радиация, отколкото онази в Чернобил. Но малко хора знаят за това. Така реших да напиша книга за “Ханфорд” и “Маяк”, отбелязва тя.

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.