Начало » Свят

Меркел спечели убедително парламентарните избори

Публикувано от:  на септември 23, 2013Няма коментари

Ангела МеркелКанцлерът на Германия Ангела Меркел спечели убедително парламентарните избори в неделя и даде заявка за трети пореден мандат начело на страната. Християндемократическият съюз на Меркел спечели 41.5% от гласовете срещу 25.7% за социалдемократите и 8.4% за Зелените на вчерашните парламентарни избори. За първи път от 50 години Свободните демократи остават извън парламента със своите 4.8%. Въпреки убедителната си победа, Меркел не успя да спечели абсолютно мнозинство в Бундестага и ще и се наложи да търси коалиционен партньор. Като най-вероятен партньор в бъдещото управление наблюдателите посочват социалдемократите на Пеер Щайнбрюк.

Еуфория завладя залата при пристигането на канцлера в неделя след първите резултати за нейната категорична победа.

Скъпи приятели, вашите възгласи показват, че има за какво да се радвам. Това е суперрезултат, заяви Меркел.

Германската десница увеличава с 8% подкрепата си спрямо предишните избори и бележи най-големия си изборен успех след 1990-а година. На Меркел не достигат само няколко депутатски гласа, но вече не може да разчита на подкрепата на либералите на досегашния външен министър Гидо Вестервеле, които изпадат от парламента. Снощи тя отказа да коментира дали ще търси коалиционен партньор.

Опонентът на Меркел Пеер Щайнбюрк коментира, че е очаквал повече, и допълни:“Топката е в полето на госпожа Меркел и от нея зависи как ще направи мнозинство.“

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.