Начало » Култура

Откриха подземния музей под базиликата “Света София”

Публикувано от:  на май 24, 2013Няма коментари

Подземен музей под базиликата "Света София"Днес откриха подземния музей под базиликата “Света София”.

В подземното археологическо ниво на църквата „Света София” е събрана на едно място история от 18 века. Това е уникално богатство за града ни и за европейското културно наследство. Съчетанието от силен дух, древна писменост, модерно образование, богата култура и европейско самосъзнание са сред най-големите ни предимства и в надпреварата за титлата Европейска столица на културата, за която кандидатства заедно с целия Югозападен регион, заяви по време на откриването столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Столична община е вложила около 2 милиона лева в музея, около 2 400 000 лева в годините са осигурени от Министерски съвет чрез Дирекцията по вероизповедания и 560 000 лева са отпуснати от Оперативна програма „Регионално развитие” чрез Министерството на културата за изграждането на инсталациите в музея.

Първият месец музеят ще бъде отворен за посещение безплатно, а редовната цена на билета след това ще е 6 лева.

София става средище на музеи, след като десетилетия наред комунистите не бяха правили нищо, каза след откриването на музея Бойко Борисов. Той изрази задоволството си, че в най-голямата криза са успели да направят този проект и това ще продължи и занапред. Той разгледа подземния музей под базиликата “Света София”, който представя историята на Сердика.

Борисов посочи, че досега България е била позната с атентата срещу папата. Затова считам, че само с този музей, София става изключително притегателен център за туристи, посочи той.

Като дойдат делегации, като отидат на Ларгото, като дойдат тук, и на “Александър Невски”, Боянската църква, крепостта Урвич… Целият център става едно средище на музеи, което е прекрасно за България. Десетилетия наред комунистите не бяха правили нищо, и това го потвърдиха знатни имена в българската археология, като проф. Николай Овчаров, архитект Васил Китов, с които имах честта 4 години да работя като премиер и преди това – като кмет, за да се случат всички неща сега. Разбира се – и Данчето Фандъкова, която пое след мен и ги разви много активно. Това са светила. Истински се надявам, че ние успяхме в най-голямата криза да го правим, и това ще продължи и занапред, каза още Борисов.

Запитан дали са му харесали разкопките, Борисов отговори: Е, нали съм го правил аз, какво да не ми хареса.

 

Екипът на сайта dnes-24.com приканва жителите и гостите на столицата да разгледат подземния музей под базиликата “Света София” и да се насладят на вековното културно богатство и история, които имаме.

Снимка: БНТ
Източник:  cross.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.