Начало » Новини

Крадат със SMS лични данни и пари

Публикувано от:  на август 21, 2013Няма коментари

данниИзвестните доскоро фишинг измами вече се преместиха от интернет в телефона. Само в последните няколко дни хиляди българи получиха SMS-и, които ги приканваха да дадат личните си данни, за да получат милиони от награда на Европейския съюз, пише в. „Монитор“. Ако доскоро потребителите получаваха писмо на електронната си поща от „приятел в беда”, който има спешна нужда от пари, сега престъпниците са се изхитрили и вече пращат SMS-и. Краткото съобщение на английски гласи, че абонатът току що е спечелил между 3 и 5 милиона паунда награда, отпускана от Европейския съюз.

За да си прибере парите обаче, абонатът трябва да си изпрати трите имена, мобилен телефон, а в по-късен етап се иска и информация като номер на лична карта и адрес. „Причината да пращат SMS-и е, че хората са по-склонни да им повярват пред изтърканите вече електронни писма”, коментираха пред „Монитор” специалисти по киберсигурност.

Зад новата измама стоят нигерийци и африканци, които живеят във Великобритания и са специалисти във фишинга. Смята се, че те са организирали и изпращането на хиляди SMS-и до потребители в България. „Измамата се случва на два етапа. Има хора, които подминават тези съобщения, и не им обръщат внимание, но има и такива, които си казват „какво пък, защо да не пробвам”. Когато си изпратят трите имена и мобилния телефон на посочен от измамниците имейл, следва вторият етап от измамата”, разкриха разследващи. При него вече се искат суми от около двеста-триста до хиляда лева, които престъпниците твърдят, че са за данъци и оформяне на документите.

„Монитор” видя и снима един от SMS-ите капани. Вашият мобилен номер спечели 5 000 000 паунда, гласи първото изречение. По надолу е даден имейл за връзка WIN@EUGRANT8.COM. Накрая на съобщението „печелившите” са предупреждавани да запазят конфиденциалност.

Изпращането на SMS-и става с помощта на софтуер за компютър. За целта компютърът се включва към мобилен или стационарен телефон и PC-то командва изпращането на съобщенията.

„Обикновено се въвеждат първите цифри за определения мобилен оператор, след което генераторът започва да прави комбинации за последните 6 числа като например „001, 002, 003”. Комбинациите от телефонни номера се избират така, че да се избягват еднакви цифри или сервизни номера, защото тези номера обикновено са свързани със служители на операторите и това може да доведе за по бързо филтриране на SMS от измамниците”, разясниха още експерти.

Според разследващи по-интересното в случая е, че престъпниците разполагат с т. нар. комуникационен терминал, който им позволява да разпращат безпроблемно стотици хиляди съобщения в рамките на един ден. „Представете си, че имате фирма и се нуждаете от 10 телефонни линии – тогава не ви дават 10 различни номера, защото секретарката ви ще се обърка, а ви дават устройство, по което могат да се правят по 10 телефонни разговора едновременно, както и да изпращате SMS-и. Такъв канал са имали и кибербандитите, разясниха експерти.

Големият плюс на този канал е, че може да праща неограничен брой SMS. Ако изпращането започне от обикновен номер след минаване на определен брой съобщения операторът блокира опцията за изпращане на повече, тъй като обикновените абонати имат лимит. Предполага се, че организаторите на схемата са си намерили муле, на името на което са регистрирали комуникационният терминал. След това са навъртели сметка от няколко хиляди паунда, изпращайки SMS-и по целия свят, и са го зарязали.

Проверка на „Монитор” показа, че сайтът, на който мишените са приканвани да изпращат данните си, е базиран на домейна eugrant8.com. Порталът е създаден на 14 август, дни преди да започне масовото разпращане на SMS-и, и вероятно е направен специално за измамата. Мейлът е регистриран на името на Уеин Гуилиян с адрес във Великобритания, като се предполага, че това е подставено лице на извършителите.

© blitz.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.