Начало » Новини

Най-добрите мини получиха награда за деня на миньора

Публикувано от:  на август 18, 2013Няма коментари

Най-добрите мини получиха награда за деня на миньораОбщо 85 млн. и 654 хил. тона полезни изкопаеми са добити през 2012 година в страната, което е спад със 7% спрямо предходната година. От тях най-голям дял се пада на въглищата и металните полезни изкопаеми – общо 75%. На глава от населението се падат по 12 тона добити полезни изкопаеми, което показва, че България попада в определението за минна държава. Минерално-суровинната индустрия генерира 4% от брутния вътрешен продукт и е един от стълбовете на националната икономика, като ръст бележат работните места в рудодобива.

Това бе отчетено на тържественото събрание по случай Деня на миньора в София. 18 август – денят на Успението на свети Иван Рилски, е определен за професионален празник на работещите в мините преди 110 години – с указ на цар Фердинанд, по предложение на пернишките миньори.

Анализът за развитието на минерално-суровинната индустрия през изминалата година показва, че фирмите, заети в добива на метални полезни изкопаеми, се развиват стабилно, съобщиха още от Минната камара.

„Много компании от минната индустрия извървяха дълъг път на технологична модернизация и направиха сериозни инвестиции за висока производствена ефективност, опазване на природата и безопасност на труда. Техните постижения и устойчиво развитие не бива да бъдат игнорирани, а трябва да се открояват и дават за пример“, заяви председателят на минната камара д-р инж. Лъчезар Цоцорков по време на националното честване на Деня на миньора.

От бранша настояха да бъде приета национална политика и стратегия за развитие на минерално-суровинната индустрия, с която да се даде ясна визия за устойчивото развитие на отрасъла.

Tържественото честване на професионалния празник на миньорите бе уважено от заместник-министрите на икономиката г-н Красин Димитров, на труда и социалната политика г-жа Светлана Дянкова и на околната среда г-н Чавдар Георгиев. На празника присъстваха още ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“, начело с президентите г-н Пламен Димитров и д-р Константин Тренчев, кметове на общини, представители на научните и академични среди и на десетки компании и ветерани от бранша.

По случай празника бяха наградени и дружествата, които са постигнали най-добри резултати в отделните подотрасли. Това са Мини Марица-Изток“ ЕАД, „Елаците Мед“ АД, „Каолин“АД, „Люляка Матириълс“, „Марин Батуров“ ЕООД, „Фундамент“ ООД, „Геосервиз инженеринг“ АД и „Овергаз Инк“ АД.

За втора поредна година, браншовата награда за социална отговорност бе присъдена на „Асарел-Медет“ АД. Другите номинирани компании със значими инициативи в подкрепа на обществото са „Дънди Прешъс Метълс Челопеч“, „Марин Батуров“, „Мини Марица-Изток“ и „Девня Варовик“.

cross.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.