Начало » Култура

През август ще продължат разкопките в западната част на крепостта „Калето”

Публикувано от:  на юли 8, 2013 Няма коментари

През август ще продължат разкопките в западната част на крепостта „Калето"През август ще продължат разкопките в западната част на крепостта „Калето”. Това каза кметът на община Мездра Иван Аспарухов. „Това ще бъде най-интересното, защото сега ще имаме възможност с действаща част, която е реставрирана, консервирана, да се извършват разкопките”, каза Аспарухов. Една от идеите за атракция на археологическия комплекс е да има и включване на посетители в разкопките.

„Правили сме го в началото на комплекса – археолози, които са идвали и са се записвали по интернет. Имали сме десет души от различни държави на разкопки. Имали сме колега – кмета на един американски град – 20 дни работи човекът по археологията”, каза още кметът на Мездра.

Според него в близките 3 – 4 години пълните археологически разкопки в западната част също ще имат възможност да бъдат използвани като туристическа атракция. „Очакваме много и нови интересни неща, както досега се случиха. В крайна сметка след като в тази част толкова много артефакти се намериха и толкова много по тях може да се съди за развитието на този район от 7 000 години насам, очакваме в западната част да се разкрият тайните на целия комплекс”, посочи Атанасов. Той отбеляза, че в изложбената зала на комплекса е поставен макет – пълна въстановка, към 90% приближен, в пълна форма, на това, което е представлявал целия комплекс. „Очакваме и в тази зала да открием много интересни неща”, допълни Аспарухов.

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.