Начало » Новини

Човекът, подписал за отпадането на „Моята молитва”, не съжалява за решението си

Публикувано от:  на юни 21, 2013Няма коментари

Човекът, подписал за отпадането на „Моята молитва”, не съжалява за решението сиЧовекът, подписал за отпадането на „Моята молитва”, не съжалява за решението си.

Бившият заместник-министър на образованието Мариана Банчева е подписала проекта за промяна на учебните програми по български език и литература. За Дарик Банчева обясни, че не съжалява за решението си да го подпише и заяви, че програмите са били изготвени с цел да се осъвременят стандартите на образованието.

Тя посочи, че учениците не могат да изучават всички произведения, на всички автори. Мариана Банчева е категорична, че учителите и експертите, съставили проекта, не трябва да бъдат уволнени.

Бившият заместник-министър на образованието заяви, че лично тя е човекът, подписал отпадането на „Майце си“ и „Моята молитва“ на Ботев от учебната програма.

„По време на служебното правителство аз подписах проектите на учебните програми, с което те бяха качени на сайта на Министерството, за да могат да бъдат публично достояние. Това, което аз направих, е, че всъщност поех изключителната политическа отговорност да се доверя на тези хора, които са работели и които са решили и са имали куража да представят своя продукт. Не съжалявам за това си решение“, категорична бе Банчева.

Тя добави, че не подкрепя решението на министър Анелия Клисарова да уволни учителите и експертите, предложили отпадането на творбите: „Най-неконструктивният начин е да търсим персонална отговорност в момента. Аз не мисля, че уволнението на тези хора е решението на проблема с програмите, защото винаги ще има спорни елементи каквато и програма да се направи“.

Банчева заяви, че промените, предвиждани в плана, са били, за да имат учениците повече време за практически задачи.

В проекта за промяна на учебния план е записано още, че от произведенията на Вазов няма да се изучава „Чичовци“, учениците ще се запознаят само с част от „Епопея на забравените“.

Алеко Константинов пък е представен единствено с „Бай Ганьо в банята“, отпада „До Чикаго и назад“.

Няма да се учи и „Тютюн“ на Димитър Димов. Вместо това влиза романът „Осъдени души“ на Димитър Димов. Най известното стихотворение на Никола Вапцаров „Вяра“ също няма да се изучава по план-програмата.

От Пейо Яворов отпадат „На нивата“, „Заточеници“, „Арменци“.

Според проекта в учебната програма по литература няма да бъдат включени още: „Хамлет“ на Шекспир и „Тартюф“ на Молиер. Липсват и „Робинзон Крузо“ от Даниел Дефо, „Граф Монте Кристо“ от Александър Дюма.

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.