Начало » Култура

Показват Рогозенското съкровище в Шумен

Публикувано от:  на юни 6, 2013 Няма коментари

Рогозенското съкровищеПоказват Рогозенското съкровище в Шумен.

В Регионалния исторически музей на Шумен за първи път ще бъдат изложении съдове от най-голямото тракийско съкровище- Рогозенското. То е открито през 1986 г. в едноименното врачанско село. Състои се от 108 фиали, 54 канички и 3 чаши – общо 165 предмета от сребро с висока проба, някои от които – с позлата. Украсата е със сцени от религията на древните траки, както и от гръцката митология. От надписите върху някои от съдовете се смята, че принадлежи на древен тракийски владетел от 5 – 4 век преди Христа.

Върху изящно украсените съдове редом със сцените от древнотракийската и древногръцката митология са изписани имената на майсторите ювелири и на одриския цар Котю Първи и на наследника му Карсеблепт. Изключително красивите и финни съдове представляват династически сервиз, използван само при официални церемонии.

Един от най-красивите съдове, изключително интересен от тези с позлата като мотивите са редуващи се палмети, характерни за епохата, редуват се сребърна палмета с палмета от позлата. В средата на каничката минава много красив бордюр с характерните меандрични изображения от позлата.

Украсата на останалите съдове също е от стилизирани орнаменти, характерни за епохата.

Легендата разказва, че съкровището е било укрито от владетеля при напускане на селището.

Част от Рогозенското съкровище ще бъде експонирана от 5 юни до 31 юли в зала „Съкровищница” на Регионалния исторически музей – Шумен, с любезното съдействие на Регионален исторически музей – Враца.

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.