Начало » Новини

Родни превозвачи отново се жалват от тенденциозния турски тормоз

Публикувано от:  на май 14, 2013Няма коментари

Проблем на превозвачите с турската границаОт Асоциациите на превозвачите в България отново се оплакаха от тенденциозния тормоз и тенденциозно негативното отношение от страна на турските митничари не спира.

Проблемите, които доведоха до стачки и блокиране на ГКПП „Капитан Андреево“ преди седмица продължават и потърпевшите внесоха писмо до премиера Марин Райков и транспортния министър Кристиан Кръстев. В него те посочват, че опитите и срещите между българската страна и Турция и взетите мерки не са спомогнали да спре нарушението на международни конвенции и спогодби.

Ако не се намери незабавно решение на проблемите, българските превозвачи ще настояват за реципрочни действия на българските митнически и гранични власти спрямо турските камиони.

Превозвачите поискаха премахване на едностранно въведените от Турция ограничения за продължителността на курсовете, заради което десетки автомобили стоят с дни на ГКПП-та, както и изискването за количество гориво в резервоарите.

Другите искания, изпратени до Марин Райков, са да не се изисква от турската страна наличие на печати в бордовите дневници от вътрешните митници и граници на страните от Европейския съюз и да се спре „поставянето на българските превозвачи в неравностойно положение спрямо останалите.“

Сдружението на организациите в автомобилния транспорт (СОАТ) и Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ), чийто председатели са подписали писмото, посочват и конкретни мерки ако исканията им не се изпълнят: да се актуализира таксата за транзит през Република България до 200 евро и да има реципрочни действия от страна на българските митнически и гранични власти към турските превозвачи.

Прави впечатление недостатъчната активност на нашите дипломатически представители в Одрин и на митническите органи за решаване на проблемите, се казва още в писмото.

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

=====


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.