Начало » Любопитно

Основният признак на завистта, който не забелязваме

Публикувано от:  на април 21, 2024Няма коментари

Основният признак на завистта е очевиден, но ние често не го забелязваме, защото не умеем да го тълкуваме правилно. Не разбираме действителните причини за нечие поведение, оставаме слепи за подмолните намерения.

Основният признак на завистта, който не забелязваме

 

Нещо повече – въпросният признак може да бъде и объркващ особено ако не сте наясно какво точно се случва. Дори може да сте благодарни за отношението на човек – близък приятел или роднина – а той всъщност ви мрази от цялата си душа. Да, загрижен е, когато нещо се случва. Съжалява ни искрено, изслушва ни, съчувства ни. Дава ценни интереси. Същевременно обаче е доста странен фактът, че радостта ни не го интересува, той проявява незрял интерес единствено към болката ни.

В миналото този ваш „близък“ човек е бил студен към вас, често ви е критикувал, вероятно дори ви е обиждал с доста остри думи, а понякога откровено ви се е присмивал. Никога не ви е хвалил за успехите ви, не ви е подкрепял в начинанията ви…

И после ви се случва нещо лошо и той ви съжалява, сякаш променя отношението си към вас.

Общувах с една жена, бяхме семейни приятели, прекарвахме заедно всички празници, уикенди, събития. А после някак си се отдалечихме един от друг. Приятелката ми започна редовно да ми се присмива, намираше всичките ми планове за глупави, критикуваше действията ми. А после претърпях инцидент и тя дойде при мен, прегърна ме, съжали ме. И тогава си помислих: това е истинско приятелство. Отдавна нямаме нищо общо помежду си, но тя не ме остави в беда, дойде, съчувства ми, прегърна ме. Едва по-късно разбрах, че просто е искала да види как ме боли, отвън е била дружелюбна и състрадателна, но отвътре е злорадствала.

Тя ме ревнуваше от години и се измъчваше от това. Работата е там, че за завистта са отговорни същите части на мозъка, както и за физическата болка. И поради факта, че човек е наранен, той започва да мрази в душата си. За моята приятелка беше непоносимо болезнено да вижда, когато се справях добре. И какво облекчение изпитваше тя, когато ми се случваха лоши неща – в такива моменти се чувстваше прекрасно. Можете ли да си представите? Аз се чувствах зле, а тя се – добре! Просто се наслаждаваше на подробностите от случилото се, сякаш ме изяждаше, наслаждаваше се на всеки детайл, въздишаше, гледаше състрадателно.

Това е признакът на ревността. Ако се вгледате внимателно, можете да видите усмивка на лицето на завистливия човек, скрита, едва забележима, противна… Завистливият човек е толкова щастлив от чуждата болка, че просто не може да скрие радостта си. Той отново и отново ви насърчава да му разкажете за своите неприятности: ограбили са ви, загубили сте работата си, разделили сте се с любим човек, някой е починал…

В беда или скръб човек губи своята бдителност и спокойно приема думи на утеха и съчувствие от завистливия човек, въпреки че всичко в душата му протестира. Това е двойно обидно, защото искаме да вярваме, че човекът с нас е искрен, но не – той просто се радва на факта, че ни боли.

Автор: София Бондарева
Снимка: pixabay.com

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

=====


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.