Начало » Новини

Утре е Месни Заговезни: ето какво да правите

Публикувано от:  на март 9, 2024Няма коментари

Утре, неделя, 10 март е Месни Заговезни. На Месни Заговезни, се поставят началото на постите, предшестващи Великден и това е последният ден, в който е разрешена консумацията на месо за хората, които искат да постят.

Една от традициите на Месни Заговезни е пълнена кокошка. Снимка: briag.bgЕдна от традициите на Месни Заговезни е пълнена кокошка. Снимка: briag.bg

Този празник винаги е 8 седмици преди Великден и е известен още като Неделя Месопустна. На следващата седмица, на 17-ти март, започва Сирна Неделя или Сирница, когато постещите имат последен шанс да ядат животинска храна като сирене, яйца и млечни продукти, но не и месо.

Думата „заговезни“ произлиза от глагола „заговявам“, който означава „започвам да постя“. Предшестваща Месни Заговезни, на 9-ти март се отбелязва Задушница, известна още като Месопустна Задушница, когато се отдава почит към паметта на починалите. Тогава се ходи на гробищата, където гробовете се прекадяват с тамян, раздава се храна, жито, яйца и сирене. Така също се пали свещ на гроба.

Според традицията тази седмица е последната, в която се организират празненства и веселби преди започването на Великия пост. Седмиците, предшестващи Великден, се посвещават не само на пречистването на тялото, но и на духа, включвайки въздържание от храна, страсти и веселби.

В църковното богослужение на Месни Заговезни се проповядва за последиците от греховността и се призовава към проява на добродетелите и служене на ближния. Вечерта се палят огньове и се прескачат, символизирайки прогонването на злото и пречистването на душата.

Традицията на Заговезни включва посещение на родителите на булката и кумовете, като младите молят за прошка. Това е последният ден за консумация на месо преди началото на Великия пост, а след този обичай цялото семейство се събира за богата трапеза. Не се отива с празни ръце, носи се варена кокошка, вино и обредна пита.

Още един обичай е връзването на люлки, на които момите и ергените се люлеят за здраве. Този ритуал се изпълнява в дните сряда, петък и неделя от Сирната седмица. Това са последните празненства, преди да започне Великият пост на 18-ти март. А на 4-ти май приключват започнатите пости.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.