Начало » Свят

ЕЦБ вади от обръщение “банкнотата на Бин Ладен”

Публикувано от:  на април 10, 2013Няма коментари

500_Euro_Scheine_20000_EuroЕвропейската централна банка обмисля възможността напълно да унищожи купюрите от 500 евро, заяви директорът на отдела за европейски валутни стратегии към Bank of America Merrill Lynch Афанасий Вамвакидис.Според него, подобна мярка ще затрудни живота на престъпниците, които изявяват предпочитания към тези банкоти.

Испанците наричат 500-те евро „банкнотата на Бен Ладен” – всеки знае, че има подобен купюр, но никой не го е виждал, тъй като всички отпечатани количества се държат от хора, които искат да имат подръка големи суми в малък обем.

Според експертите, ЕЦБ трябва да излезе със заявление, че от определна дата тези пари излизат от обръщение, и да изиска от всеки, сменящ банкнотите си, да удостовери източника си на доходи.

„Това е един много прост способ да се обложат с данъци средства, получени чрез незаконна дейност.” – смятат от Bank of America Merrill Lynch.

Организираната престъпност ще загуби доста пари, а ЕЦБ ще може да използва „освободените средства” за стабилизация на икономиката.

Вамвакидис признава, че подобен ход е малко вероятен в близко бъдеще, но смята, че тази маневра е далеч по-удачна от някои, използвани от европейските власти напоследък.

Експертът изтъква, че за да има резултат от мярката, трябва добре да се обмисли срокът, след който 500-те евро ще излязат от обръщение. Ако той е твърде кратък, може да пострадат редови граждани, но ако пък е твърде дълъг, престъпниците ще намерят начин да обменят парите си. /БЛИЦ

blitz.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.