Начало » Свят

Русия се грижи за своите ученици: Забрани използването на смартфони за учене

Публикувано от:  на февруари 14, 2021Няма коментари

Става ясно, че Русия се грижи за своите ученици като забрани използването на смартфони за учене. В същото време смартфоните не са забранени за притежаване: Всеки ученик може да има смартфон, който да използва за връзка и общуване с приятели и родители.

В същото време таблетите, лаптопите, стационарните компютри и нтерактивните дъски все още са сред “позволените” инструменти.

Русия се грижи за своите ученици като забрани използването на смартфони за учене

Това правило е въведено от руската служба за защита на потребителите Роспотребнадзор. Според агенцията, непълнолетните вече нямат право да използват смартфони за образователни цели.

Причината е в съображения за здравето на децата, а Ирина Шевкун, ръководител на отдела за санитарен надзор на Роспотребнадзор, разгласи решението, предава РИА Новости.

Решението Русия да се грижи за своите ученици, като забрани използването на смартфони за учене следва по-ранно изявление на директора на Изследователския институт по хигиена и защита на здравето на децата и юношите Владислав Кучма. Той обясни, че смартфонът е най-неблагоприятният дигитален инструмент за учене за децата.

Като основна причина Кучма посочи твърде малкия дисплей на мобилното устройство. Според него, екранът трябва да има диагонал най-малко 12 инча.

Все по-голям брой съвременни здравни изследвания потвърждават връзката между употребата на смартфони и развитието на късогледство. Американската оптометрична асоциация публикува през юни 2020 г. подробна статия за провежданите проучвания, които сочат, че с увеличаване на използването на смартфони сред децата пропорционално нарастват и случаите на късогледство. Тенденцията се влоши рязко заради пандемията и електронното обучение.

Фактите са налице, че се прекалява с използването на смартфоните, и те са вредни за здравето и за това че Русия се грижи за своите ученици като забрани използването на смартфони за учене.

Снимка: pixabay.com


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.