Начало » Свят

Специалните части на Рамзан Кадиров ликвидираха Аслан Бютукаев, организатор на атентата на „Домодедово” (Видео)

Публикувано от:  на януари 21, 2021 Няма коментари

Чеченският лидер Рамзан Кадиров съобщи, че при операция на специалните части е ликвидиран Аслан Бютукаев, който е организатора на атентата на „Домодедово”.

Аслан Бютукаев  е смятан за главатар на групировката “Ислямска държава” в Кавказ и за отговорен за няколко атентата в Русия, предаде Франс прес.

Освен в Русия,  46-годиишният Аслан Бютукаев  беше издирван и от САЩ, които през 2016 г. го включиха в списъка си на международните терористи.

Бютукаев и още петима бандити бяха убити край село Катар Юрт, близо до чеченската столица Грозни, съобщи Кадиров в канала си в мрежата “Телеграм”.

Аслан Бютукаев, организатор на атентата на „Домодедово”.Аслан Бютукаев, организатор на атентата на „Домодедово”

С бандитския бунт в чеченската република е свършено, заяви Кадиров, отбелязвайки, че операцията е била планирана отдавна и лично от него.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред журналисти, че руският президент Владимир Путин е поздравил Кадиров по телефона за успешната операция.

Четиридесет и шест годишният Аслан Бютукаев беше издирван за организирането на няколко самоубийствени атентата в Русия в последните години. Има подозрения, че именно той стои зад терористичния акт на московското летище “Домодедово” през януари 2011 г., при който загинаха 35 души.

Освен в Русия, Бютукаев беше издирван и от САЩ, които през 2016 г. го включиха в списъка си на международните терористи. Според Вашингтон от 2015 г. той е бил лидер на ИД в Чечения.

Управлявана с твърда ръка от Рамзан Кадиров, Чечения преживя два въоръжени конфликта с руските федерални сили през 90-те години на миналия век и през първото десетилетие на настоящия. След първата война (1994-1996) сепаратисткият бунт постепенно се ислямизира и се разпростря отвъд границите на тази руска република, а в средата на първите десет години на новия век се превърна във въоръжено ислямистко движение, действащо в цял Северен Кавказ.

В края на юни 2015 г. въоръжените ислямистки бунтовници в руски Кавказ се заклеха във вярност на “Ислямска държава”, превръщайки се в инкубатор на бойци, изпращани в редиците на джихадистите в Сирия и Ирак.

 

 

Източник: dir.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.