Начало » Свят

Защо Тръмп трябва да удари Сирия?

Публикувано от:  на април 12, 2018 Няма коментари

Защо Тръмп трябва да удари Сирия?Все повече хора се питат защо Тръмп трябва да удари Сирия? И да, въпросът въобще не е безсмислен. Защото тези, които искат Сирия да бъде ударена трескаво търсят причини това да бъде направено. И не намират. И за това изфабрикуват причини. В момента инсценираха поредната “химическа атака на Асад” и ще използват това като предлог. Да, обаче вече на всички е ясно, че това е инсценировка. Инсценировката ясно си личи от манипулираните снимки на “жертвите”.

Проблемът на Тръмп е, че наистина трябва да удари Сирия, само за да изглежда войнствен и да спечели на своя страна военолюбивите американци за изборите за следващия мандат. А за да стане това, трябва да покаже военна мощ, да хвърли прах в очите на обикновения американец колко силна армия има. И тук е трудното – да избере максимално удобни цели, за да не засегне руската армия, защото знае какъв ще бъде отговорът на руснаците. Той просто трябва да изстреля малко ракети, за да унищожи “учебните цели”. С тази разлика, че стрелбите ще бъдат “на живо”, реална бойна обстановка.

А, че това е така се подкрепя от факта, че Тръмп предупреди противника и даде 48 часа за подготовка. Никой военен ръководител не напада, не удря като преди това да предупреждава противника си, като с това рискува противника му да се подготви максимално добре.

Тук се намесва и Турция. Много хора биха казали, че Турция се е извъртяла и за пореден път е променила мнението си, подкрепяйки САЩ. И ще сгрешат. Турция гледа своите интереси. А тези удари по Сирия са в неин интерес. Така ще може по-лесно да довърши своите действия в Северна Сирия.

Турция не се е извъртяла, подкрепата и за ударите е очаквана, защото тя е член на НАТО и като такъв е длъжна да участва, а и още повече, тези удари и помагат в сегашната инициатива в Сирия.

Много хора се питат Русия как ще реагира. Русия е ясно как ще реагира – пасивна отбрана, ще пристъпи към активни действия само ако някоя “заблудена” ракета не удари нейните войски. “Заблудена” в кавички, защото ракетата може и да не такава, нарочна, за да ги изпита. Русия не би рискувала да влезе в пряк сблъсък, удряйки безпричинно войски на НАТО, защото знае какъв ще бъде отговорът. Но в същото време ще е готова и ще има право на ответен удар, ако нейни войски бъдат нападнати и тя претърпи загуби в техника и военен състав.

Неизвестните тук са иранците, как ще реагират. Иранците за сега все още търпят нападките на САЩ и Израел, но въпросът е “Докога”? Въпреки всичко Иран не си позволява пряк конфликт с Израел, защото знае какво ще последва: Израел ще бъде подкрепен от САЩ, а след това е малка стъпката и НАТО да се включи в конфликта. Обаче търпението има граници.

А това търпение ще бъде предизвикано. И тук трябва да спомена, че вероятно това е и втората цел на Тръмп: Да въвлече Иран в конфликт. На този етап той не може да намери причина, няма повод да нападне Иран, затова ще действа по заобиколен начин, използвайки враждата на Израел с Иран. В момента Иран и неговата армия са подценявани и може да отговори подобаващо на Израел. А след това ще се опитат и Русия да бъде въвлечена в конфликта.

Много хора пропускат и още една възможност, заради която Тръмп трябва да удари Сирия. А това е икономиката. Тук няма да припомням колко положително реагираха пазарите, борсите след като Тръмп изстреля петдесетината ракети. А в момента Доналд Тръмп се нуждае от това. И не на последно място – изстреляните ракети, бомби и въобще цялото въоръжение ще трябва да бъде възстановено. А това означава нови поръчки към фирмите. Още пари. Работни места. А той като добър бизнесмен ще знае как да използва това в своя полза.

Нека да мислим глобално над създалата се ситуация, която ни кара да си зададен въпроса защо Тръмп трябва да удари Сирия?

Както казах – това е тренировка, каква по-добра възможност да вдигне цяла една-две армии и да види взаимодействието и в реална бойна обстановка?! Разбира се, има го и другия фактор: Дрънкане на оръжия. И тук ще използва да включи всичко възможно като въоржение.

Тук ще намесим и Англия и Франция, които го подкрепят. От една страна и двете страни са в трудно положение: едната заради Скрипал и Брекзит, а другата в момента се тресе от едни от най-големите стачки и нисък рейтинг на Макрон. А от другата страна така Тръмп показва, че има съюзници, които може да събере под неговото водачество, т.е. показва на американците (а също така и на света), че е силен лидер.

Пропускаш у друга възможност, а именно. Целта на тези удари е да се разрази конфликт Иран-Израел. А това стане ли, тогава става лошо. Защото в момента Иран и неговата армия са подценявани и може да отговори подобаващо на Израел.

А ето и още една причина, която съм сигурен, че много хора пропускат: Северна Корея. И тук идва логичния въпрос: Какво пък общо в случая има Северна Корея? Ами има. Защото така Тръмп показва на севернокорейците, че е решен да действа и ще действа до край. Защото нещо много се заигра на думи: ще ги удря, няма да ги удря, пак ще ги удари… Още повече, че в момента текат преговори за директна среща между Ким Чен Ун и Доналд Тръмп. А на тази среща Тръмп ще има пълни основания да каже: Видяхте ли какво направих в Сирия? Ако не ме слушате, ще направя същото и с вас!

За сега това са възможните отговори на въпроса, който поставихме в началото: Защо Тръмп трябва да удари Сирия? Ще почакаме и ще видим какво ще се случи. И можем само да се молим всичко да се размине. Защото е много лесно конфликтът да се разрази. Тогава да не забравяме, че Сирия е на “хвърлей място” от нас. А България е член на НАТО!

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.