Начало » Здраве, Новини

Информирайте се как да преборите системата за пръстови отпечатъци при постъпване в болница

Публикувано от:  на декември 7, 2016 Няма коментари

Вижте как да преборите системата за пръстови отпечатъци при постъпване в болницаЗнаете ли, че може да се преборите със системата за пръстови отпечатъци, когато постъпвате в болницата? Има такава възможност, но тя се пропуска от управляващите. За нея се споменава само между другото, но се набляга на обяснението, че това било полезно и как ако не дадеш пръстов отпечатък, няма да те приемат в болницата, няма да те лекуват.

Всичко това е лъжа. Както споменах, има начин да се заобиколи системата. Законен начин. И тази статия е точно за това – искаме да запознаем хората с тази възможност.

Начинът за това е да се подаде декларация в Здравната каса, че при постъпване в болница пациентът не желае да подава пръстови отпечатъци. Тази декларация се подава в свободен текст. След това при постъпване в болницата се заявява, че се отказвате да подавате пръстови отпечатъци, а искате да ви регистрират по лична карта.

Как точно става това, може да разберете от разказа, който публикуваме. Историята публикуваме с разрешение на потърпевшите, но ще спестим имената им от съображения за безопасност.

На вниманието на всички българи, които не искат да участват в системата на масовото пръстово чекиране, бих искал да представя случката, в която попадна моята съпруга преди няколко дни.

Наложи й се да постъпи в болница с направление издадено от специалист. Постъпвайки в болницата, от съпругата ми са изискали да и направят т.н. „пръстова идентификация”. Тя категорично отказа, при което докторът поради незнание и каза, че няма никакъв друг начин за нейното приемане в болницата освен чрез тази идентификация.

След разговор с наши приятели разбрахме, че има и друг начин за постъпване в болница, чрез подаване на декларация в Здравната каса за отказ от пръстова идентификация. Отидохме със съпругата ми в Здравната каса и от там ни насочиха да подадем декларация в свободен текст за отказ от пръстова идентификация. Обясниха ни, че постъпвайки в здравното заведение трябва да заявим, че отказваме да дадем пръстов идентификатор, а искаме да бъдем регистрирани по лична карта. Подадохме декларацията и отидохме в здравното заведение.

Там първоначално нямаха желание да ни приемат по този начин поради това, че са нямали до този момент такъв случай и се опасяват от евентуални проверки. Ние им казахме, че сме подали декларация за отказ и те се свързаха със Здравната каса, откъдето им обясниха каква е процедурата.

След като приеха съпругата ми и изпратиха имейл до Здравната каса, от там се свързаха по телефона с нея и отново проведоха разговор относно причините за отказа и да даде пръстови отпечатъци.

Приятели, чрез този наш житейски разказ искаме да потвърдим обстоятелството, че има напълно легален начин за постъпване в болница без пръстови идентификатори, само дето докторите все още не го знаят и се страхуват от евентуални проверки (на Касата), които всъщност при нас не се състояха.

Това е разказ на хора, които не само са се сблъскали със системата, но и са успели да я преборят. Знайте, че има начин да се преборите със системата за пръстови отпечатъци, когато постъпвате в болницата. Може и без тях.

Разказвайте за това на своите близки и познати. Разпространявайте тази статия. Нека всички са информирани, за да знаят как да постъпят в такава ситуация.

Винаги може да се пребори системата. От нас зависи това.

Декларация за отказ от пръстови отпечатъци

За да ви улесним, поместваме и декларацията за отказ от пръстови отпечатъци при постъпване в болница. Текста може да копирате във файл на своя компютър и да го разпечатате. Само ще е нужно да попълните данните в оставените полета.

Също така поместваме документа и в pdf формат, който може да отворите и директно може да разпечатате, попълните и подадете където е нужно.

Вие изберете кой от двата варианта ще ви е по-удобен. А ето и самата декларация:

ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ОТКАЗ ОТ ПРЪСТОВ ОТПЕЧАТЪК

Долуподписаният/ната, ………………………………………………………………………………………………

декларирам, че отказвам категорично да дам пръстови отпечатъци, наречени от НЗОК „електронна автентификация“, която се генерира въз основа на сканиране на произволни точки от пръст на ръка на ЗОЛ и се сравнява с УИН от информационната система по ал. 1, които по същество са биометрични данни, защитени от Конституцията на РБ, чл. 29, във връзка с чл. 7, чл. 32 и чл. 52; чл. 56 и чл. 57, както и от Конвенцията за правата на човека, чл. 8, чл. 14 и от чл. 4 от ЗЗЛД.

В ПМС № 58 от 21.03.2016 г., чл. 38, никъде не се споменава за алтернативен метод, с което се нарушават не само правата ми на гражданин на България, но и се застрашава здравословното ми състояние, тъй като НЗОК и МЗ отказват да ми предоставят медицински услуги на редовно здравно осигурено лице.

Според чл. 56 от КРБ всеки гражданин има право на защита, когато са нарушени или застрашени негови права или законни интереси. В държавните учреждения той може да се явява и със защитник.

Според чл. 57 (1) Основните права на гражданите са неотменими. (2) Не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.

В същото време с ПМС № 58 от 21.03.2016г, чл. 38:

(3) Здравноосигуреното лице потвърждава оказваната му БМП чрез електронна автентификация по реда на ал. 1, при която кодът, който се генерира въз основа на сканиране на произволни точки от пръст на ръка на ЗОЛ, се сравнява с УИН от информационната система по ал. 1.;

(4) Регистрацията и електронната автентификация в информационната система по ал. 1 се извършват за всяко здравноосигурително събитие: 1. при лечение по КП и КПр – при постъпване и напускане на лечебното заведение – изпълнител на БМП; 2. при лечение по АПр – еднократно за всяка извършвана процедура; 3. при отпускане от болничната аптека на изпълнителя на БМП на лекарствени продукти за лечение/продължаване на лечението на злокачествени солидни тумори и хематологични заболявания, както и на опиоидни аналгетици по АПр № 7, за извънстационарни условия – еднократно при всяко отпускане на лекарствен/и продукт/и;

(5) В случаите, когато ЗОЛ постъпва в животозастрашаващо състояние в лечебното заведение – изпълнител на БМП, регистрацията и електронната автентификация в информационната система по ал. 1 се извършват до момента на…

АЗ НЕ СЪМ ПРЕСТЪПНИК!

ДЕКЛАРИРАНИЯТ ОТ МЕН ОТКАЗ ДА СЕ СЧИТА ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН И КАТЕГОРИЧЕН. СЪЩИЯТ ДА ВАЖИ И СЕ ПОЛЗВА ПРИ ВСИЧКИ ИЗБРОЕНИ ПО ЧЛ. 38, АЛ. 4, т.т. 1, 2, 3 И АЛ. 5.

Всеки отказ за признаване на декларираното от мен да се смята за нарушение на правата ми като пациент и при влошаване на здравния ми статус или при невъзможност за ползване на утвърдените медицински практики по мои заболявания да се счита, че НЗОК, МЗ ПРЕДНАМЕРЕНО МЕ ДИСКРИМИНИРАТ С ЦЕЛ ЛЕТАЛЕН ИЗХОД, за което да се търси наказателна отговорност от тези институции, включително международна.

Дата:……………………………                              Име и подпис:…………………………………………………….

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.