Начало » Свят

Турция се готви за война, струпва армия на границата си със Сирия

Публикувано от:  на януари 28, 2016Няма коментари

Турция се готви за война, струпва армия на границата си със Сирия

Турция се готви за война, струпва армия на границата си със Сирия

Турция се готви за война, струпва армия на границата си със Сирия, по-точно до северната и североизточната граница на Сирия. Войските се струпват в околността на граничния сирийски град Камъшлъ.

Тези дни в медиите се появи информация, че турски войски се концентрират до северната и североизточната граница на Сирия. Конкретно разполагане на голяма военна групировка е отбелязана в района на граничния сирийски град Камъшлъ. Целта на това съсредоточаване, се отбелязва от медиите, най-вероятно може да стане военно нахлуване на сирийска територия.Според някои източници, турски сили със специално предназначение, отдавна действат на сирийска територия, където по преки указания на своето правителство действат съвместно с терористичната групировка „Джебхат ан-Нусра” – „сирийския филиал” на Ал Кайда.

За присъствието на турския спецназ в Сирия заяви неотдавна самият лидер на „Джебхат ан-Нусра” Абу Мухаммед Аль-Джулани. Той открито признал, че турските военни не се намират в буферната зона, а на територията на Сирия. Известно е още, че Турция помага на тази групировка с въоръжение и съветници за създаване на буферна зона на крайграничната територия.

По-рано в медиите изтече информация за намерението на турското военно командване под предлог за борба с ИД да бъдат заети градовете Азаз и Джабралус, като там се въведат подразделения от редовни войски.

Фактът за концентриране на турски войски близо до сирийската граница не с крие и в самата Турция. Местните медии публикуват материали с обилни фотоилюстрации, че военните оборудват позиции в югоизточна Турция. Официалната версия е за подготовка за приемане на сирийски бежанци.

Световните медии обаче са уверени, че турската армия няма да се ограничи със създаване на буферна зона в своята страна и непременно ще навлязат на сирийска територия. Още в края на миналата година беше съобщено за планове за провеждане на такава операция.

Френското издание TTU през ноември 2015 г. публикува информация, в който на позоваване на местни източници се говореше за създаване конкретно за тази операция в Сирия на групировка с численост не по малко от 10 хиляди души.

Операцията отначало била планирана за декември с официално обявена цел борба с формированията на ИД, а също и за създаване на зони за сигурност за бежанците, намиращи се в северната част на Сирия.

В публикациите се привеждат дори детайли от операцията, предвиждащ действия на турската групировка на няколко направления. Военните трябвало да навлязат в дълбочина на сирийската територия на около 40 км, създавайки зона за сигурност за 5 млн души.

Експертите обаче считат, че целта на възможното нахлуване на Турция не е противодействие на терористичните групировки и помощ на бежанците, а подкрепа на сепаратисткото движение в Сирия и борбата с кюрдите. Според експертите, цел на възможната сухопътна операция е създаване на коридор между Турция и Алепо, където Анкара би искала да види алтернативна столица на сирийската опозиция подобно на либийския Бенгази.

В действията на Турция се очертава удар по кюрдите и свързаните с тях политически сили. Впрочем сирийският град Камъшлъ, край който се съсредоточават турските войски, кюрдите го считат за неофициална столица на сирийско-кюрдската община, а тя съставлява мнозинството от 90-хилядния град.

Основният удар ще бъде нанесен по кюрдите, ПКК и партията на демократичното единство, считат експерти. Както е известно, кюрдските въстаници реално удържат част от турско-сирийската граница. Целта е именно да се разчистят сметките с тях.

Източник: Блиц

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

=====


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.