Начало » Свят

Forbes: В случай на война с Русия НАТО има малко шансове за победа

Публикувано от:  на декември 13, 2015Няма коментари

Руският Зенитно-ракетен комплекс С-400 "Триумф" е без аналог в света

Руският Зенитно-ракетен комплекс С-400 „Триумф“ е без аналог в света

Forbes: В случай на война с Русия НАТО има малко шансове за победа, пише Лорън Томпсън. Това е отрезвяващ анализ за Америка и Европа, които пропуснаха факта, че Русия успя да модернизира и развие своята армия.

Владимир Путин успя да направи руската армия боеспособна. Много хора не очакваха да видят това, което се случва в Сирия – тотално превъзходство на руската техника в сравнение с тази на Америка.

Ако Русия реши да нападне Балтика, тя ще съумее да я завладее за 2-3 дни, а НАТО няма да може да даде бърз и съгласуван отговор, пише Лорън Томпсън във Forbes. Според него, на страната на Русия е не само геостратегическото преимущество, но и по-съвършеното въоръжение и оборудване.

„Целият източен фланг на Алианса е уязвим за намеса, отчитайки близостта на руските сили и липсата на естествени бариери за бързо придвижване“ – твърди Томсън. След конфликта в Украйна западните военни експерти вече не мислят, че могат да предскажат поведението на Русия.

„Така че вероятността за война в Европа отново стана главен проблем, а това са сухопътни бойни действия, основното бреме от които американската армия ще се наложи да поеме върху себе си“ – пише Томпсън.

Според автора, при определени обстоятелства Путин дори може да победи силите на НАТО и да счупи и без това слабото равновесие в Европа. Томпсън изброява няколко фактора.

Първо, участието на САЩ в операции в Югозападна Азия през последните 15 г. отучи американците да воюват с враг, който има танкове, артилерия и бойни самолети. Броят на военнослужещите и вертолетите намаля, за модернизация се отделят съвсем скромни инвестиции. Присъствието на американската армия в Европа намаля до две бригади, които изобщо не могат да се справят с руско настъпление.

Второ, Русия исторически е привикнала да води действия по суша и тя разполага с огромни геополитически преимущества при вероятен конфликт. Основните руски сили са разположени западно от Москва и тя може да постави Запада пред свършен факт, особено при вътрешните противоречия в Алианса, които ще се появят при изработване на съвместното решение.

Освен това американската армия е тренирана да се сражава при постоянна военновъздушна поддръжка. Обаче руските ракетни системи могат да свалят почти всеки западен самолет. В зоната на действие на руската ПВО влиза половината територия на Полша.

„Руската армия стана не само по-професионална, но и прие на въоръжение цял ред усъвършенствани обикновени въоръжения, докато Америка и нейните съюзници не инвестират достатъчно средства в нови технологии“ – отбелязва Томпсън.

Представители на американската армия сочат области, в които Русия вероятно е надминала САЩ: водене на огън на големи дистанции, борба с прилагане на електронни средства, кибервойни и хибридни войни. Руското противотанково оръжие е сериозна заплаха за американските бронирани машини.

Томпсън припомня, че руската военна доктрина допуска използване на атомно оръжие, особено на своя територия. Затова авторът препоръчва на военните стратези от НАТО сериозно да премислят, че конфликтът, който може да започне като противопоставяне в Балтика или в Украйна, в резултат може да се превърне в размяна на ядрени удари.

НАТО, водена от Америка, все още продължава да живее в заблуди. Заблуди, които могат да и костват много. Времето ще покаже дали това ще се случи. А ние можем само да се надяваме това никога да не стане действителност. Защото в случай на водене на военни действия, на война, Русия и НАТО, има малко шансове за победа.


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.