Начало » Новини, Свят

Шейхът на “Ал Азхар”: ИДИЛ не са неверници, а по-скоро корумпирани

Публикувано от:  на декември 2, 2015Няма коментари

Шейхът на "Ал Азхар": ИДИЛ не са неверници, а по-скоро корумпирани

Шейхът на “Ал Азхар”: ИДИЛ не са неверници, а по-скоро корумпирани

Шейхът на “Ал Азхар”: ИДИЛ не са неверници, а по-скоро корумпирани, пише в своя профил във Фейсбук арабистът проф. Владимир Чуков, който е университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Шейх Ахмед Тайеб, ректор на най-авторитетния сунитски богословски университет – “Ал Азхар” в своя открита лецкия отказва да нарече терористите от ИДИЛ “неверници”. Aргументите му се базират на твърдението, че “за да бъде наречена дадена личност неверник, то той трябва да се откаже от вярата, ангелите и светите книги.”

Пред студентите си в Кайро, д-р Тайеб обяснява, че ИДИЛ не са неверници, а по-скоро корумпирани. Според този авторитетен богослов ИДИЛ смятат, че носителят на неверничеството е най-тежкото престъпление и респективно той трябва да бъде убит. „Ако ги обявя за неверници, то тогава аз ще нося вина.”, пише cross.bg.

Проф. Владимир Чуков посочва, че според логиката на д-р Тайеб извършителят на тежко престъпление не излиза извън вярата. Той е „непокорен вярващ”. Дори, ако умре и извърши голямо престъпление, не е задължително да отиде в ада. Това решава неговият Господ, в зависимост от догматичните различия на отделните сунитски правнодогматични течения. Той се базира върху отделни коранически текстове.

Шейх Тайеб е категоричен, че „Ал Азхар” не обявява никой за неверник, докато той вярва в Аллах и в Сетния ден. Според влиятелният богослов това е така, дори ако извършва големи жестокости, както го прави ИДИЛ.

Това изказване на шейха на Ал Азхар повдига за пореден път темата за категоричното догматично противопоставяне на ИДИЛ. Единствено мюфтиите на техните конкретни полеви съперници, като например фронтът „Нусра”, ги определят за неверници. Това обаче не прави дори лидерът на Ал Кайда Айман Зауахири. Мнозинството от авторитетните ислямски богослови ги наричат хариджити, т.е. отцепници, сектанти. Това е името на първата секта в исляма от 7-ми век, чието поведение се характеризира с радикализъм спрямо онези, които не изповядват техните идеи.


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.