Начало » Свят

Нелепо загиналият бос на Total сгафил с нефта

Публикувано от:  на октомври 22, 2014 Няма коментари

Катастрофиралият самолет на летище „Внуково", с който загина в Москва президент на нефтената компания Total Кристоф дьо Маржери

Катастрофиралият самолет на летище „Внуково”, с който загина в Москва президент на нефтената компания Total Кристоф дьо Маржери

Форумите в интернет гръмнаха: Дьо Маржери искал черното злато да се търгува с евро вместо долари.

Загиналият в авиокатастрофата на летище „Внуково” в Москва президент на нефтената компания Total Кристоф дьо Маржери преди няколко месеца е заявил, че не вижда основания нефтът да се закупува с долари, съобщава Bloomberg. „На никого нищо не пречи нефтът да се купува в евро. Цената на барел петрол се котира в долари”. Форумите гръмнаха за този гаф след нелепата смърт на Дьо Маржери на московското летище “Внуково”, където самолетът му се заби в снегорин.

“Нефтопреработвателната промишленост може да приеме тази цена и с помощта на обменния курс на еврото спрямо долара, без значение в кой ден, да направи плащане в евро”, каза преди месеци Маржери. Този негов цитат се обсъжда особено активно в Туитър и едва ли не тези думи на покойния Маржери са определени като „фатални”.

Както стана известно, Кристоф дьо Маржери активно се противопоставял на антируските санкции, а също лобирал въпроса за доставките на кораби “Мистрал” на Русия.

Преди време в интервю за РБК, той разказал, че компания Total не се страхува от ограниченията, въведени от САЩ срещу нейния партньор Генади Тимченко. Също така, той заявил, че влошаването на отношенията между Русия и Запада влияе на проекта «Ямал СПГ», поради което компанията не бърза да напуска Руската федерация. След като Тимченко влезе в черния санкционен списък, Маржери го нарече приятел. Кристоф дьо Маржери е президент на компания Total от 2007 година. Своята кариера в този нефтен концерн той е стартирал още през 1974 г. През 2006 г. той влезе в състава на Борда на директорите на концерна. Маржери е един от постоянните участници в ежегодните заседания на Консултативния съвет по чуждестранни инвестиции в Руската федерация.

На 20 октомври 2014 г., Маржери взе участие в заседание с руския премиер Дмитрий Медведев, първия вицепремиер Игор Шувалов и вицепремиера на РФ Аркади Дворкович.

В нощта срещу 21 октомври частният самолет Falcon, на борда на който се намирал Кристоф дьо Маржери, претърпя крушение при излитане в московското летище „Внуково”. Заедно с президента на Total загина и 3-членен екипаж на самолета, също граждани на Франция.

Причините за крушението на самолета Falcon се изясняват от специалната комисия на “Росавиация”. Ръководителят на московския следствен отдел за въздушен и воден транспорт към междурегионалното следствено управление по транспорта СК на РФ Иван Сибул заяви, че следствието разглежда четири версии за авиокатастрофата: вина на пилотите, вина на диспечерите, вина на шофьора на снегопочистващ камион и лоша видимост.

Източник: blitz.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.