Начало » Любопитно, Свят

Учени предупредиха: Очаква ни глобална катастрофа

Публикувано от:  на март 18, 2014Няма коментари

Съвременната цивилизация е изправена пред реалната заплаха да преживее глобален колапс заради растящата икономическа нестабилност и натоварването на планетата посредством използването на природните ресурси, пише в. „Индипендънт”, като се позовава на резултатите на научно изследване, финансирано от НАСА.

Учени предупредиха: Очаква ни глобална катастрофаУчени предупредиха: Очаква ни глобална катастрофа

 

До тези изводи учените стигнали, като са използвали теоретични модели и фактори, които могат да доведат до крах на цивилизацията, като се започне от ръста на населението на планетата и се стигне да климатичните промени. Изследователите открили, че когато тези фактори се съберат на едно и също място, те могат да предизвикат глобална катастрофа заради изчерпването на ресурсите и икономическото разслоение на обществото на „елит” и „маси”.

В доклада се подчертава, че най-лошият сценария за колапса не е неизбежен. „Катастрофата може да бъде избегната и населението да достигне равновесие, ако скоростта на използване на природните ресурси бъде намалена до приемливо ниво, а самите ресурси да бъдат разпределени по разумен и справедлив начин”, подчертават авторите на публикацията.

Цялото изследване може да бъде открито в научното сп. Ecological Economics. Доктор Нафез Ахмед от изследователския екип дава своето сбито обобщение за изследването пред в. „Гардиън”: Падането на Римската империя, а също и на други толкова (а дори и повече) напреднали като Маурийската, Гупта и Хан империи, както и на множество империи от Месопотамия свидетелстват в подкрепата на твърдението, че напредналите, софистицирани, комплексни и креативни цивилизации могат да бъдат едновременно крехки и временни.

За опасността са виновни хората. Дори технологиите, които са изобретени, за да спасят човечеството, също допринасят за западането на човешкия вид. „Технологичните промени могат да покачат ефективността на използваните ресурси, но също и да увеличат значително тяхната консумация”, казва Ахмед и допълва, че двете ключови решения са да редуцираме икономическата несъразмерност, като по този начин осигурим адекватна дистрибуция на природните ресурси. Това ще доведе до редуциране на консумацията на споменатите ресурси, като разчитаме все по-малко на по-трудно възобновяемите такива в природата. Немаловажен фактор е и проблемът с растежа на популацията в световен мащаб.

Това съвсем не е първият път, когато учените рисуват мрачни картини за бъдещето на Земята и нейното население. През миналата година прочутият британски астрофизик Стивън Хокинг заяви, че човечеството няма да оцелее и 1000 години, ако не намери ново местообитание – отвъд пределите на „крехката“ ни планета. Ученият призова по-активно да се усвоява Космосът именно заради спасяването на човечеството. „Трябва само да се разбере как функционира Вселената и тя ще може да бъде контролирана“ – заяви ученият. И посъветва: „Трябва да гледаме към звездите, а не под краката си. Бъдете любознателни.“ Астрофизикът допълни, че колкото и тежък да е животът, винаги може да се намери област, в която човек да преуспее. Подобна идея Хогинг изказа през 2006 г., а през 2011 г. заяви, че единственият ни шанс е да не се „вкопчваме“ в Земята, а да съсредоточим вниманието си към Космоса.

При това Хокинг вярва, че в много части на Вселената съществува биологичен живот, но предупреждава да се пазим от контакти с него. Според него някои съзнателни форми могат да представляват огромна опасност за хората. „Не изключвам, че планетата ни може да бъде покорена и разграбена от извънземни“ – казва ученият в едно от популярните си тв предавания през 2010 г. Като аргумент ученият предлага да се поучим от опита на човечеството. „Ако извънземните някога ни посетят, мисля, че резултатът в много отношения ще бъде същият като този от експедициите на Колумб за коренните жители на Америка – за тях покоряването на континента не завършва много благоприятно“ – казва британският астрофизик.

Източник: blitz.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.