Начало » Любопитно

Учени предупреждават: Земята се пука!

Публикувано от:  на февруари 3, 2014Няма коментари

Тектоничните плочи се местят, катаклизмите доказват явлението.

Учени предупреждават: Земята се пука!

Земята е започнала да се „пука“. Това шокиращо откритие са направили учени. Те установили, че една от най-големите тектонични плочи от състава на земната кора е започнала да се пропуква, алармира „Ел Паис“.
Учените забелязали, че след земетресението в Суматра от 8,7 по скалата на Рихтер са станали четири по-сериозни. След пропукването на тектоничните плочи, два часа по-късно е станал вторият трус с малко по-малка мощност – 8,2 по скалата на Рихтер. Поради което се е напукала плочата под океанското дъно.

Земетресенията са причинили малко щети в сравнение с природните бедствия през 2004 г. в същия регион. Но учените подчертават, че разломът на тектонична плоча е събитие доста рядко и значително.

Според университетския преподавател в Южна Калифорния, Торн Лай, ставаме свидетели на началото на формирането на нови граници между самите плочи. Разрушителните и катастрофалните земетресения в Суматра предизвикаха и необичаен ефект от другата страна на Тихия океан. Те предизвикали повишена сеизмична активност в Калифорнийската част. „Налице е разделянето на две на Индоавстралийската плоча, но това не е тотално разделяне на две, а преплетена мрежа от пукнатини“, смята Лай.

Източник: blitz.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.