Начало » Любопитно, Свят

Днес е Ден на Свети Патрик

Публикувано от:  на март 17, 2014 Няма коментари

Днес е Ден на Свети Патрик (Saint Patrick's day)

Днес е Ден на Свети Патрик (Saint Patrick’s day)

Днес е Ден на Свети Патрик (Saint Patrick’s day), който се отбелязва в цял свят от ирландската общност. На днешния ден Свети Патрик умира и е погребан в Даунпатрик. Празнуването на Деня на Свети Патрик (Saint Patrick’s day) отбелязва пристигането на християнството в Ирландия. На този ден има меса или се отслужва поклонение.

Свети Патрик е роден във Великобритания, по време на римските нашествия. Роден и отрасъл в богато римо-британско семейство. Израсъл е под църковно влияние – дядо му е бил свещеник в християнска църква, а баща му – дякон.

Детството му свършва на 16 години, когато е отвлечен от ирландски нашественици и е превърнат в роб. Не се знае точно къде, но се предполага, че е някъде по западното крайбрежие на Ирландия. По-късно, в своя изповед разказва, че Господ му се е явил и му е казал да избяга от робството, да стигне до брега и да се качи на кораб, за да се върне обратно във Великобритания. След като се завръща става свещеник в Галия, в църквата в Оксер.

Споделя, че през 432 г. е трябвало отново да се завърне в Ирландия, този път доброволно, а целта му е била да покръсти ирландците. Ирландския фолклор, че Свети Патрик използва трилистна детелина за да обяснява на ирландците за Светата троица. Както споменахме, той умира на 17 март, след прекарани 29 години в мисионерство в Ирландия, и е погребан в Даунпатрик.

Привърженици отбелязват дена на Свети Патрик, облечени с дрехи в зелен цвят

Привърженици отбелязват дена на Свети Патрик, облечени с дрехи в зелен цвят

Хората, които отбелязват Денят на Свети Патрик (Saint Patrick’s day) се обличат в зелени дрехи. Въобще зеления цвят присъства много на празника. Но преди не е било така, зеления цвят е изместил синия цвят, който първоначално се е асоциирал със Свети Патрик. Заради метода на обясняване на Светата троица с трилистни детелини, носенето на детелини на празника се е превърнало в символ. Има сведения, че празнуващите още през 17 век са носели зелени панделки и детелини. През 1798 година ирландските войници са се опитали да привлекат общественото внимание, когато по време на въстанието са използвали зелени униформи.

Интересното е, че остров Монсерат, който се намира в Карибите е единственото място в света, където денят на свети Патрик е официален празник. На този ден те отбелязват и потушено въстание на 17 март 1768 г.

В САЩ, макар да не е официален празник, Денят на Свети Патрик се празнува в цялата страна, а отбелязването му е започнало в края на 18 век. Този ден, 17 март се отбелязва като ден на ирландско-американската култура или ден на ирландците. Както навсякъде по света, отбелязването е свързано с много веселба, носене на зелени дрехи, празника е придружен с много алкохол – пиене на ирландска бира (употребява се и прочутата зелена бира) и ирландско уиски.

Навсякъде, където има голяма ирландска диаспора се отбелязва Денят на Свети Патрик: Аржентина, Япония, Австралия и Нова Зеландия, Швейцария, Южна Корея.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.