Начало » Свят

Испански депутат и наблюдател на референдума в Крим попиля западната пропаганда

Публикувано от:  на март 16, 2014Няма коментари

Енрике Равело смята, че референдумът в Крим е пример за Каталония

Енрике Равело смята, че референдумът в Крим е пример за Каталония

Енрике Равело: Той е пример за нас, ние също бихме искали да сме така свободни.

Енрике Равело, представител на Каталония в испанския парламент, който е пристигнал в Крим като международен наблюдател и тази сутрин е обиколил няколко избирателни секции в Симферопол, е останал поразен от организацията и провеждането на референдума. В изявление пред медии, той е изтъкнал, че този референдум е пример за Каталония, предава kp.ru.

„Западните средства за масова информация твърдят, че летищата в Крим се контролират от руски военни, а хората са заставяни да гласуват в строй под дулата на автомати. Хората в Европа гледат това по телевизиите и вярват. Сега съм тук и виждам, че това е лъжа. Всичко преминава тихо и спокойно. Поразен съм, че в една от секциите бяха регистрирани 2000 избиратели, а часове след отварянето вече бяха гласували 500 души!“, казва Равело.

Каталонският политик разбива и митовете, че руското население на Крим подтиска местните татари. „Общувах с мнозина от тях, няма нищо подобно. В един от избирателните участъци председател е кримска татарка. Нима това е подтисничество“, отбелязва Енрике Равело.

По повод стремежа на 8-милионна Каталония да проведе референдум за независимост и да се отдели от Испания парламентаристът отбелязва следното:

„Крим днес е пример за Каталония. Надявам се, че на 9 ноември също ще се опитаме да проведем референдум. Ние също бихме искали да сме така свободни като кримчаните. Но, за съжаление при нас всичко е по-твърдо и недемократично. Нашият референдум задължително трябва да се проведе, ако Испания и Каталония наистина спазват демократичните принципи. Иска ми се и у нас той да протече така спокойно, както и в Крим, хорада да гласуват по собствена воля без стълкновения.“, отбелязва Равело.

Междувременно Криминформ съобщава от Бахчисарай, че два часа след отварянето на секциите, са гласували около 30% от избирателите.

„Данните отчитат и хората, които допълнително са внесени в избирателните списъци. Избирателната активност е невиждано висока. Кримските татари идват да гласуват със семействата си от различни микрорайони на града“, разказва говорителката на Бахчисарайския градски съвет Юлия Бекирова.

Международните наблюдатели, които провеждат мониторинг на референдума за статута на Крим, не са забелязали никакви нередности до този момент, предаде Газета.ру. Това е казал депутатът от полския парламент Матеуш Пискорски, който оглавява делегацията. „Много е важен фактът, че представителите на татарското малцинство също участват в референдума”, е казал още депутатът.

Източник: blitz.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.