Начало » Свят

Украйна може да се откаже от кирилицата

Публикувано от:  на март 5, 2014 Няма коментари

Украйна може да се откаже от кирилицатаСъздадената от Върховната Рада на Украйна временна специална комисия за подготовка на проектозакона За развитието и прилагането на езиците в Украйна разглежда вариант за внасяне в законопроекта на точка за постепенен отказ от използването на кирилица на територията на Украйна, съобщава РИА „Новости”, позовавайки се на източник, добре запознат със ситуацията във Върховната Рада.

„Някои членове на комисията се опитват с помощта на завоалирани формулировки да внесат в законопроекта точка за постепенен отказ от използването на кирилица в Украйна и замяната й с латиница”, – споделил източникът.

На 23 февруари депутатите от Радата признаха за изгубил актуалност закона от 2012 г. за основите на държавната езикова политика. Инициираният от Партията на регионите закон предвиждаше възможност за официално двуезичие в региони, в които числеността на националните малцинства е над 10%. Решението на парламента за отмяна на „езиковия” закон провокира вълнения в южната, югоизточната част на страната и Крим.

В понеделник изпълняващият длъжността президент на Украйна председател на парламента Александър Турчинов заяви, че няма да подпише постановлението на парламента за отмяна на закона, според който руският език е получил статут на регионален в 13 от 27 региона на страната, преди разработването от Върховната Рада на нов законопроект. След това Върховната Рада на Украйна създаде временна специална комисия за подготовка на проектозакона „За развитието и прилагането на езиците в Украйна”. Комисията трябва да приключи подготовката на проекта до 31 март, предаде РИА „Новости”.

Източник: pik.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.