Начало » Любопитно

Шок! Мощни състресения в Космоса поглъщат цели планети, Венера пред изчезване

Публикувано от:  на февруари 24, 2014Няма коментари

космосМощни сътресения, получили названието „аномалии горещ поток“, може да са толкова големи, че да погълнат цели планети, разкриват учени, открили аномалията в космоса. По думите им размерите на сътресенията може да превишават размерите на самата планета и така да я заличат завинаги, както вече се случвало на Венера в нашата Слънчева система.

 Според Глен Голинсън от центъра „Годард“ на НАСА, специализиран в изследването на подобни явления, смята, че проблемът не е само в размерите на аномалията. Той отбелязва, че тъй като на Венера отсъства магнитно поле, изпълняващо ролята на „защитен щит“, аномалиите горещ поток се случват непосредствено на повърхността на самата планета. Изследователят дори алармира, че те са способни да погълнат цялата планета, както се е случвало вече с други планети извън Слънчевата система.

 Глен Колинсън е автор на научна статия, посветена на резултатите от проведеното изследване. То се основава на данните, събрани от космическия апарат Venus Express на Европейската космическа агенция.

 Нашата планета се защитава от слънчевия вятър от магнитосферата, но Венера няма такъв късмет. Планетата, която се характеризира с толкова плътна атмосфера, че кацнал на повърхността й космически кораб няма да оцелее повече от няколко часа, няма магнитна защита.

  неведнъж са се замисляли какво би се случило със Земята, ако в един момент изчезне магнитното й поле. В случая с нашата планета аномалиите горещ поток не проникват в магнитосферата, тъй като тя изпуска толкова много енергия, че слънчевият вятър се връща обратно към Слънцето. Без магнитосферата с нашата планета би се случило същото като с Венера.

  защита на втората планета от нашата система от слънчевия вятър е нейната йоносфера, тоест вътрешният слой на атмосферата. Високочувствителният баланс на налягането, съществуващ между йоносферата и слънчевия вятър, лесно се разрушава под гигантските пориви на аномалиите. Тези аномалии може да са причина за драматични явления на Венера, такива като отклоняване на йоносферата нагоре или настрани, което ако се случва редовно, както напоследък, може да причини пълното й изчезване.

Източник: pik.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.