Начало » Любопитно

На Титан може да се пие чай

Публикувано от:  на януари 5, 2014Няма коментари

На Титан може да се пие чай

На Титан може да се пие чай

Британски учени смятат, че спътникът на Сатурн Титан е най-подходящото място за пиене на чай в цялата слънчева система.

Експертите са взели под внимание атмосферното налягане на повърхността на Венера, Марс и Земята, както и спътниците на Сатурн, Юпитер и Нептун. Специалистите са се опитали да изчислят при каква температура ще заври 1 мол вода (около 18 мл). И най-добрите показатели за това са били открити на Титан: 384 келвина ( 119,85 градуса по Целзий).

На Луната водата за чая ще кипи при 111 келвина (минус 162 градуса по Целзий ). Тази температура е 50 градуса по-топла от течния азот и напитката, приготвена в подобни условия, може да причини стомашни проблеми .

На Марс кипене може да се постигне при 4 градуса по Целзий. Пиенето на чай там едва ли ще бъде приятно, но пък не е невъзможно, отбелязват британските експерти.

При желание на Венера също може да се направи чаено парти, но водата там ще достигне желаното състояние при 273 градуса по Целзий, а условията за пиене на чай са съпоставими със земните – на височина от около 50 км . Следователно на тази планета трябва да се изгради специална платформа , което също представя някои проблеми.

cross.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.