Начало » Свят

Полицията щурмува Евроймадана в Киев, става война!

Публикувано от:  на февруари 18, 2014Няма коментари

Полицията щурмува Евроймадана в Киев, става война!Под прикритието на водни оръдия и дъжд от шокови гранати и сълзотворен газ тежко въоръжените отряди на украинската полиция започнаха щурм на т.нар. Евромайдан, предават местните медии.

Частите настъпват във формирования „костенурка“ – плътно прикрити зад стена от щитове.

Към Европейския площад, се движат две колони от униформени, а от сцените на митинга призовават по високоговорителите полицията да не изпълнява „престъпни заповеди“.

21:30 Виталий Кличко, лидер на партия УДАР, отправи призив лидерите на демократичните държави да се намесят в Украйна, за да спрат силовото противопоставяне. „Властта умишлено устрои провокации, за да може със сила и кръв да разгони Майдана и да унищожи протестите и техните активисти. Презирайки хората и техните искания, властта разпали война срещ усобствения си народ. Янукович стана кървав президент“, цитира думите му съобщение на интернет сайта на партията. Кличко е на сцената на Площада на независимостта и призовава спецчdстите „Беркут“ да се спрат. „Няма да си тръгнем“, заяви той от микрофона.

21:25 „Разговарях по телефона с и.д. премиера Сергей Арбузов и му казах, че кадрите с полицаи с автомати калашников предизвикват сериозно безпокойство, а той ме увери, че както той лично, така и властите в Украйна ще направят всичко възможно да не се стига до употреба на оръжие. Заради украинците и заради бъдещето на страната съм готов да се моля казаното да се окаже истина“, съобщи иврокомисарят по разширяването Щефан Фюле.

21:18 До един час Евромайданът ще бъде разгонен, заяви пред руската телевизия „Россия-24“ депутатът Олег Царев от управляващата Партия на регионите. „В рамките на един час Майданът ще бъде прочистен. След това ще въведем ред в Киев, ще го въдворим по цялата страна“, казва още украинският депутат.

21:13 Арсений Яценюк, един от лидерите на парламентарната опозиция, призова президента Виктор Янукович да обяви примире до сутринта и да изтегли полицейските части на 200 метра от площада. „Не позволявайте Украйна да се превърне в държава, залята от кръв. Отзовете милицията и обявете незабавно примирие. Тогава сме готови на преговори, за да спасим хората“, цитира думите му „Интерфакс-Україна“ – регионално поделение на руската информационна агенция „Интерфакс“.

20:10 На Площада на независимостта горят палатки от издигнатия преди близо три месеца град на протеста.

21:07 Журналистът от телевизионния „5 канал“ Святослав Цеголко съобщава в „Тутиър“: „Изброих 10 ранени, единият според мен е смъртно ранен“.

Източник: pik.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.