Начало » Новини

Уникален портрет на Левски открит на училищен таван

Публикувано от:  на февруари 11, 2014Няма коментари

Уникален портрет на Левски открит на училищен таван

Уникален портрет на Левски открит на училищен таван

Ценната находка е копие на последната снимка на Апостола.

Забравен портрет на Васил Левски беше открит на училищен таван. Ценната находка е копие на последната снимка на Апостола. Докато изхвърлял ненужни стари вещи, директорът на основното училище в село Ковачево открива портрета и от чисто любопитство решава да провери автентичността му.

„Всеки от нас е виждал Левски много пъти на различни портрети, снимки, но това беше нещо различно. Имаше живот в тоя портрет”, разказва директорът Трифон Богданов пред bTV.

Портретът е направен по оригинална снимка на Левски, разказва един от учените, разчели тефтерчето на Апостола. Отпечатан е във Виена в първите години след Освобождението, вероятно заедно с портретите на други възрожденски дейци.
„Последният портрет на Левски, който му е правен, е от 1872 г. в Букурещ. Това е портретът, който Левски дава на своите най-близки съратници, приятели и портретът, по който го търси турската полиция”, обясни доц. д-р Цветолюб Нушев от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Фотографът, Георги Данчов-Зографина, е правил подобрения по снимката – добавил е на Левски модните по онова време мустаци, каквито революционерът тогава не е имал, обяснява доц. Нушев. Дрехите, с които позира, също не са негови, а реквизит на студиото.
Картината е рисувана по оригиналната снимка и затова е толкова ценна. „Всички тези портрети трябва да ги пазим. Трябва да се грижим за тях. Много внимателно и винаги с чувството, че може да е нещо много ценно. Не са толкова много снимките на Левски, те са само седем”, обясни специалистът от Националната библиотека.

180 копия на портрета ще бъдат подарени на всички 180 училища, носещи името на Апостола.

Източник: blitz.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

=====


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.