Начало » Новини

Българският орех е на изчезване

Публикувано от:  на февруари 11, 2014 Няма коментари

Българският орех е на изчезване

Българският орех е на изчезване

Българският орех е на път да се затрие от пазара у нас. В момента има остър дефицит от полезната ядка в страната ни и се очаква до края на лятото тя да изчезне тотално, съобщиха за „Новинар” производители. Те допълниха, че вариант е да се внасят орехи отвън, но цените са прекалено високи.

Родните пазари търпят и липса на български фъстъци и лешници. Заради това цените им в магазините са много по-високи от тези на вносните ядки. Експортът се налага именно заради острия недостиг на български продукти. И ако при орехите няма големи възможности за доставка от чужбина, повечето фъстъци, които ядем, са вносни. Основно консумираме китайски и аржентински продукти, уточниха от бранша. Бадемите пък се внасят най-често от Америка.

Българските производители се опитват да пробият и на чуждите пазари, но начинанието се оказва изключително трудно. „В Западна Европа нямаме никакъв шанс. Държавите там имат добро местно производство и им излиза по-евтино да продават собствена продукция”, обясниха от бранша. Български производители в момента се представят на пазара в Румъния, за където изнасят основно слънчоглед.

Източник: cross.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.